Wat betekent Internal rate of return (IRR)?

In de vastgoedwereld wordt doorgaans gerekend met BAR, dit staat voor Bruto Aanvangsrendement. Een BAR houdt geen rekening met kosten voor bijvoorbeeld het repareren van een dak, het vervangen van een boiler of het uitvoeren van 5-jaarlijks schilderwerk. Volgens Mogelijk geeft de BAR niet het juiste beeld bij het investeren in zakelijke hypotheken.

Mogelijk hanteert de zogenoemde Internal Rate of Return (IRR) om na te gaan of een financiering al dan niet rendabel is voor een investeerder. IRR is een internationaal erkende ratio om de rendementsverwachting te berekenen van een bepaalde belegging of investering. Het is een disconteringsvoet waarvoor de netto contante waarde van alle opbrengsten en uitgaven gelijk zijn. Met de IRR is het mogelijk om op een eerlijke manier de werkelijke rendementen van verschillende investeringen met elkaar te vergelijken.

Op de Nederlandse beurs (AEX), uitgaande van het herbeleggen van dividend, is de IRR 10,72%. Dit is een berekening over de afgelopen 30 jaar. Maar iedereen weet hoe volatiel de beurskoersen zijn. De IRR is mooi, maar is anders als een investeerder zijn belegging op de beurs weer liquide wil maken en de koers zeer laag staat. 

Bij Mogelijk is de IRR 5,01%. De berekening voor een investeerder die tussentijds van zijn hypothecaire lening af wil, ziet er in een rekenvoorbeeld als volgt uit:

  • Lening € 175.000, aflossing naar € 112.500 in 20 jaar, zijnde 50% van de marktwaarde.
  • Rente 5,25% en eenmalige bemiddelingsvergoeding bedraagt 2% (5,25% =5,75% -/-0,5% factoringvergoeding). Hierbij is uitgegaan van een netto rente van 5,25% over de gehele leenperiode. 
  • De IRR komt dan uit op 5,01%.

Bron: Iding Accountants uit Breukelen.

Andere veelgestelde vragen

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Het Financieele Dagblad
RTL Z
BNR Nieuwsradio
Terug naar het overzicht

HomeInvesterenVeelgestelde vragenWat betekent Internal rate of return (IRR)?