Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Steeds meer mkb'ers kiezen voor alternatieve financiering

In 2021 is de omvang van de non-bancaire financieringsmarkt in Nederland met zo’n 32% gegroeid. Er is voor meer dan 3 miljard euro financiering verstrekt aan ruim 42.000 bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting MKB Financiering.

Steeds meer bedrijven vangen bot bij banken en wenden zich daarom tot alternatieve financiers, zo is te lezen in het Financieel Dagblad van 5 juli 2022. Ronald van Kleverlaan, voorzitter van de stichting, stelt in het artikel: “Het aandeel van de alternatieve financiers bij het midden- en kleinbedrijf loopt vooral op bij de kleinere leningen. Dat is een segment waar de banken vaak niet veel zin in hebben. Kleine leningen kosten bij de beoordeling net zoveel werk als grote. Maar ze leveren minder op.”

En dus richten ondernemers zich steeds vaker op voornamelijk crowdfunding en alternatieve vastgoedfinanciering. Het merendeel van deze financieringen gaat om een bedrag tot een miljoen euro. Uit het onderzoek blijkt dat er tegenwoordig ook steeds grotere financieringen non-bancair worden afgesloten.

Vastgoedfinanciering steeds vaker non-bancair

In 2021 is er ruim 276,5 miljoen euro met vastgoedfinanciering verstrekt. Dat is een stijging van 87% ten opzichte van het jaar ervoor. “Steeds meer ondernemers weten de weg naar de alternatieve financiers te vinden,” vervolgt Kleverlaan in het artikel van het FD. Maar nog lang niet alle ondernemers zien de kansen van bijvoorbeeld vastgoedfinanciering. “Bij de Kamer van Koophandel staan meer dan 1 miljoen bedrijven ingeschreven. Er is dus voor veel ondernemers nog véél meer mogelijk.”

Nieuwe route naar vastgoedfinanciering

Sinds 2016 is Mogelijk dé vastgoedfinancier van ondernemend Nederland. Directeur Folkert Eggink: “Wij waren de pioniers van Nederland op het gebied van alternatieve vastgoedfinanciering. Ons model is eenvoudig: wij brengen investeerders en ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke hypotheek bij elkaar. Met de groei van alternatieve vormen van financiering en de krimp vanuit de banken, zijn wij niet meer alternatief te noemen. Mogelijk vormt een nieuwe route naar hetzelfde resultaat: het helpen van ondernemers in het waarmaken van hun dromen of het continueren van hun bedrijf. Als Mogelijk doen wij dit met veel plezier met onze vastgoedfinanciering.”

Feiten & cijfers

  • Totale non-bancaire financiering in Nederland groeide in 2021 naar € 3,1 miljard.
  • De non-bancaire financieringsmarkt groeide tussen 2020 en 2021 met 32%.
  • Van de verstrekte financieringen aan het mkb in 2021 was minimaal 22% afkomstig van non-bancaire financiers.
  • Non-bancaire vastgoedfinancieringen groeide in 2021 met 87%.
  • De markt van non-bancaire financiering in Nederland bestaat uit crowdfunding (20%), kredietunies (0,2%), direct lending (8%), MKB Beurs (1%), lease (45%), vastgoedfinanciering (12%) en factoring (14%).

Bron: Stichting MKB Financiering

Vastgoedfinanciering bij Mogelijk

Of u nu op zoek bent naar financiering voor een beleggingspand, bedrijfspand, winkel, kantoor, horecapand, agrarische grond of transformatiepand; u kunt bij Mogelijk terecht. Want zolang het zakelijk vastgoed is, kunnen wij het financieren. Dien uw aanvraag in via onze quickscan en binnen twee werkdagen weet u of wij u kunnen financieren.