Nieuw verduurzamingsfonds voor ondernemers in Overijssel
Dit artikel verscheen eerder op fd.nl.
Energiefonds Overijssel en Mogelijk Vastgoedfinancieringen slaan de handen ineen. Met het Verduurzamingsfonds Zakelijke Hypotheken Overijssel maken ze het ondernemers in de provincie mogelijk om hun zakelijk vastgoed te verduurzamen. ‘Ik hoop dat we heel veel ondernemers vooruit kunnen helpen met verduurzaming’, aldus Marcel Doornbos, Regiomanager bij Mogelijk.
Het Verduurzamingsfonds Zakelijke Hypotheken Overijssel is een fonds voor ondernemers die hun bedrijfspand willen verduurzamen. Door bijvoorbeeld de isolatie te verbeteren, zonnepanelen te installeren of warmtepompen te plaatsen. Doel van het fonds is om de energietransitie te versnellen en de regionale CO2-uitstoot te verminderen.
Kleinere ondernemer wil meedoen
Het begon allemaal met een idee van Thomas Meeuwsen, investment manager bij Energiefonds Overijssel. ‘Al sinds 2012 verstrekken we vanuit het energiefonds leningen van één miljoen euro en meer. Daarmee richten we ons voornamelijk op de grotere gebouwen en projecten, zoals scholen, woningcorporaties en zonneparken. Maar de individuele mkb-ondernemer konden we hier niet direct mee helpen.’ Terwijl daar ook een hele duidelijke vraag lag. ‘We zagen dat ook kleinere ondernemers graag mee wilden doen aan de energietransitie, maar dat die vaak moeite hadden met het krijgen van een financiering. Daar wilde ik vanuit het energiefonds graag iets in betekenen’, vertelt Meeuwsen. Het eerste zaadje voor een verduurzamingsfonds was daarmee geplant.
"Een verduurzamingsfonds Zakelijke Hypotheken vonden we meteen een mooi initiatief, omdat we zo kunnen bijdragen aan verduurzaming in de markt"
- Marcel Doornbos, Regiomanager bij Mogelijk
Propositie voor fondsenbeheer
Het toeval wilde dat hij de CEO van Mogelijk Vastgoedfinancieringen Folkert Eggink kort daarvoor had ontmoet. Toen hij zag dat het platform naast rechtstreekse financieringen ook een eigen fondsenbedrijf heeft opgericht, pakte hij meteen de telefoon. ‘Mogelijk was op de achtergrond toevallig al bezig met het creëren van een duurzame propositie voor fondsenbeheer en zo viel alles op zijn plek.’ Marcel Doornbos, Regiomanager bij Mogelijk, beaamt dat. ‘We hadden al een fondsenbedrijf opgericht voor onze eigen fondsen en speelden met het idee om daar ook derden mee te helpen. Een verduurzamingsfonds Zakelijke Hypotheken vonden we meteen een mooi initiatief, omdat het niet alleen aansluit bij onze ervaring in vastgoed, maar omdat we zo ook kunnen bijdragen aan verduurzaming in de markt.’
Duidelijke afspraken in mandaat
In totaal hebben de voorbereidingen voor de livegang een jaar geduurd. Meeuwsen: ‘We hebben met zijn allen heel duidelijke afspraken gemaakt over hoe het geld gemanaged mag worden, aan wie het verstrekt mag worden en onder welke voorwaarden. Nu dat allemaal op papier staat, kan Mogelijk binnen het afgesproken mandaat aan de slag.’ De gelden voor het verduurzamingsfonds komen van Energiefonds Overijssel, de Provincie Overijssel en daarnaast is er nog een private investeerder uit de markt ingestapt. ‘Zij hebben het contact met de ondernemers, analyseren de financieringsaanvragen en zorgen dat de leningen netjes worden afbetaald tegen de juiste rente’, vertelt Meeuwsen.
Maar ook acquisitie is een belangrijk onderdeel van het werk, voegt Doornbos daar aan toe. ‘We nemen contact op met ondernemers in Overijssel die we eerder al hebben gefinancierd, en vertellen tussenpersonen met wie we vaker werken dat dit financieringsproduct er nu is. Daarnaast zijn we ook actief met het bezoeken van ondernemers en bedrijventerreinen in de provincie.’
Eerste ‘closing’ in zicht
Met succes. Want de eerste aanvragen zijn al binnen en het lijkt er zelfs op dat binnenkort de eerste gelden worden uitgekeerd. Doornbos: ‘Aan een boer die graag een winddicht dak op zijn schuur wil zetten en een aantal andere isolerende maatregelen gaat treffen. Daarmee kan hij wel zestig procent energie gaan besparen en bovendien levert het een enorme waardestijging op van het vastgoed.’ Precies waar het fonds voor bedoeld is. En Meeuwsen hoopt daar nog heel veel succesverhalen aan toe te voegen. ‘Ik hoop dat we heel veel ondernemers vooruit kunnen helpen die zonder dit fonds niet de mogelijkheid zouden hebben om te verduurzamen.’
Samenwerking smaakt naar meer
De samenwerking bevalt langs beide kanten goed. Meeuwsen: ‘Mogelijk is een hartstikke mooi bedrijf dat al heeft laten zien te beschikken over de capaciteiten om fondsen te beheren. Ze zijn professioneel, snel en hebben de intrinsieke motivatie om er een succes van te maken. Bovendien is het contact heel erg informeel en laagdrempelig, dat maakt het prettig samenwerken’, zegt Meeuwsen.
Aan de kant van Mogelijk bevalt het zelfs zó goed dat het smaakt naar meer. Doornbos: ‘We zien dit niet als een proefballonnetje, maar als een investering om te kijken of we andere overheden kunnen helpen. Het fondsenbedrijf van Mogelijk staat er nu, dus als het aan ons ligt gaan we kijken of we daarmee ook voor andere provincies en gemeenten zakelijke vastgoedfinancieringen kunnen bewerkstelligen.’
Deel dit artikel: