Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Ondernemer

Hoe een ondernemer een hypotheek vond voor een kerkpand

André Oudeman

Toen André Oudeman en zijn zoon een kerk in een Zeeuws dorpje wilden omtoveren tot restaurant, konden ze bij de bank geen hypotheek krijgen. Gelukkig bood Mogelijk uitkomst. “We hebben nu een heel gedegen financiering.”

In 2016 werd vastgoedondernemer André Oudeman getipt door een vriend over een mooi pandje in het Zeeuwse dorpje Kamperland. Het betrof een oud kerkje, dat al 20 jaar leeg stond. De originele eigenaar wilde er vanaf.

Oudemans zoon LLoyd Nathaniel werkt al vanaf zijn 15e in restaurants. Hij maakt lange dagen en werkt uit enthousiasme soms hele weken door. Oudeman vroeg zijn zoon daarom of hij zijn eigen restaurant wilde maken in het kerkje. Oudeman, van origine marketeer, houdt van het onderzoeken van markten. “In de regio gierde het al van de horeca en consumenten, alleen nog niet in deze straat. Er is een regel dat men naast een café een nieuw café begint. Wij wilden de eersten zijn.”

Nooit gerenoveerd

Vader en zoon besloten het kerkje samen te kopen en LLoyd uitbater te maken. Dat het renoveren van de kerk veel werk was, merkten ze al snel. “De kerk was al half gesloopt, veel voegwerk was eruit gevallen en alle banken waren weg”, zegt Oudeman. Ook het dak had een renovatie nodig. Het bleek in de ruime 100 jaar dat het kerkje bestond nooit te zijn gerenoveerd of vervangen. Toen het team het dak wilde verwijderen, moest het zich eerst een weg banen door tientallen vogelnesten en vogelpoep.

Bestemmingsplan

Een flinke uitdaging dus die het nodige kost. Om financiers voor de verbouwing te vinden, moest het bestemmingsplan voor het kerkpand eerst gewijzigd worden. De betreffende wethouder en gemeenteraad waren al snel gecharmeerd van het plan. De omwonenden en de bank waren echter minder makkelijk mee te krijgen.

Crowdfunding

Banken zagen het pand als risicovol, aangezien kerken moeilijk door te verkopen zijn aan toekomstige kopers. Oudeman en zijn zoon konden wel een obligatie van 1,5 ton regelen om het pand te verbouwen. Helaas had deze obligatie een hoge rente van 9 procent. Voor de inrichting van het pand wist Oudemans zoon via crowdfunding nog eens 180.000 euro op te halen. Dit betrof een annuïteit van 36 maanden, met ook weer 8 procent rente.

Opnieuw taxeren

Na een half jaar renoveren hadden vader en zoon het pand omgetoverd van bouwval tot mooi restaurant. Oudeman besloot toch nog eens te onderzoeken of ze het pand opnieuw konden laten taxeren, om zo alsnog nog een normale hypotheek met een lage rente te krijgen. Opnieuw klopten ze aan bij de banken, maar ze kregen wederom nul op het rekest. Banken vonden het pand nog steeds een risicovol object. Zonde, vindt Oudeman: “Het kerkje is hartstikke mooi. Het is bovendien geen Dom van Utrecht-pand.”

Investeerders

Nadat ze het pand hadden laten taxeren, besloten Oudeman en zijn zoon naar Mogelijk te gaan. Waar banken vaak geen mogelijkheden meer zien voor commerciële vastgoedfinancieringen, gaat Mogelijk verder. In tegenstelling tot de bancaire sector werkt Mogelijk met kapitaal van aangesloten private investeerders, die de hypotheek aan de ondernemer verstrekken.

Redelijk percentage

Oudeman en zijn zoon konden met Mogelijk wel in zee. “We vroegen hen: kunnen jullie voor 20 jaar een hypotheek verstrekken? Nadat een van hun medewerkers langskwam om het pand te inspecteren, vertelden ze dat dit kon. En ook nog voor een heel redelijk percentage. De hypotheek bedraagt 70 procent van de getaxeerde waarde. Een gedegen financiering dus, waar 30 procent speelruimte in zit. Zakt alles in, dan zit je niet meteen in de problemen.”

Stormloop

In maart 2017 opende het restaurant zijn deuren. De twee noemden het ‘Amable’ en vermarkten het als een “restaurant met historie, gevestigd in een voormalige kerk”. De zorgen van de banken zijn niet uitgekomen en Amable is een succesvol restaurant geworden. Er werken inmiddels vijftien mensen en het loopt er storm: in 2018 verwachten de ondernemers 100 procent meer gerechten te verkopen dan in 2017. De omzet belooft dit jaar zelfs te verdubbelen naar een half miljoen euro. En, ook niet onbelangrijk: de buren zijn fan. “Ze komen ook bij ons binnen.”