Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Een bedrijfspand kopen in 2024? Let op deze 5 trends

Met dalende vastgoedprijzen, lagere rentes en nieuwe financieringskansen lijkt 2024 een gunstig jaar te worden voor ondernemers die een bedrijfspand willen aanschaffen. Vier experts belichten vijf cruciale trends die het komende jaar de zakelijke vastgoedmarkt zullen beïnvloeden.

Dit artikel verscheen eerder op fd.nl

1. Handhaving op verplichte verduurzaming

Ondernemers die een eigen kantoorgebouw willen kopen, moeten rekening houden met mogelijke handhaving van verduurzamingsregels in 2024. Gebouwen moeten voldoen aan specifieke energie-eisen, wat invloed kan hebben op de keuze en kosten voor ondernemers. “Onze indruk is dat hier in 2023 door gemeentes nog niet op gehandhaafd is. Maar als dat in 2024 wel gebeurt, kan het zo zijn dat kantoren die niet aan deze regel voldoen, gesloten worden”, stelt vastgoedinvesterings- en financieringsexpert Jacqueline van der Stelt. Wilt u verduurzamen en bent u op zoek naar een financiering? Mogelijk verstrekt verduurzamingsfinancieringen met looptijden tussen de 3 en 36 maanden en leensommen vanaf € 50.000,-. Ook investeren in verduurzamingsfinancieringen behoort tot de mogelijkheden. Mocht verduurzaming aan de orde zijn bij een object, dan wordt dit in de informatie meegegeven. 

2. Druk op waarde commercieel vastgoed

Door factoren als de oorlog in Oekraïne, de nasleep van de coronacrisis en stijgende energieprijzen is de waarde van commercieel vastgoed gedaald. “Je ziet dat de markt nu behoorlijk is afgekoeld. Beleggers wachten de effecten van de nieuwe regels af, of zetten hun vastgoed in de verkoop omdat ze het rendement te laag vinden. Er ontstaat dus meer aanbod, terwijl de vraag minder is”, zegt Benjamin Westdorp, manager commercie bij Mogelijk. “Op zich is dat goed nieuws voor ondernemers die een nieuw bedrijfspand willen kopen, want dat betekent dat ze dat tegen een lagere prijs kunnen doen dan één of twee jaar geleden.”

3. Stabilisatie en mogelijk daling van rentes

Na een periode van stijgende rentes wordt verwacht dat deze in 2024 stabiliseren of zelfs licht dalen. Dat zegt Dirk Brounen, hoogleraar Economie & Vastgoed aan de Universiteit van Tilburg. Dit kan gunstig zijn voor ondernemers die financiering nodig hebben voor hun bedrijfspand.

4. Opkomst non-bancaire vastgoedfinancieringen

Een vierde trend die volgens Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering, interessant is, is de steeds gangbaardere route van non-bancaire vastgoedfinancieringen in Nederland. Mogelijk is non-bancair financier, wij bieden ondernemers de mogelijkheid om via ons netwerk aan investeerders financieringen te krijgen voor bedrijfspanden.

5. Voorzichtigheid onder vastgoedbeleggers

Door wijzigingen in overheidsbeleid en onzekerheden rond regelgeving zijn vastgoedbeleggers terughoudend. Dat biedt dus kansen voor ondernemers, zegt Benjamin Westdorp van Mogelijk: “Als ondernemer ben je minder afhankelijk van de grillen in de markt. Zie een bedrijfspand niet als beleggingsobject, maar als een investering die moet bijdragen aan de groei van je bedrijf.”

Als ondernemer bent u minder afhankelijk van marktfluctuaties bij het kopen van een bedrijfspand. Het is essentieel om strategische keuzes te maken en experts in te schakelen voor advies, of het nu gaat om aankoop, financiering of herfinanciering. U kunt bij Mogelijk een zakelijk pand laten financieren met een leensom vanaf € 50.000,-. Dit geldt voor bedrijfspanden, winkels, kantoren, horecapanden, agrarische grond, verduurzaming, project of transformatiepanden. Weten hoeveel u kunt lenen? Doe de quickscan en binnen twee werkdagen hoort u welke leensom haalbaar is.