Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Leningbeheer
0346 – 796 154

Wat is cultuurgrond?

Cultuurgrond is een juridische en fiscale term die wordt gebruikt om landbouwgrond aan te duiden die in gebruik is voor agrarische productie. Deze gronden zijn bestemd voor het verbouwen van gewassen, veeteelt of andere vormen van agrarisch gebruik. 

Voor ondernemers, investeerders en grondeigenaren is het belangrijk om het onderscheid tussen cultuurgrond en andere grondsoorten te kennen vanwege de fiscale behandeling, subsidiemogelijkheden en gebruiksbeperkingen.

Definitie van cultuurgrond

Volgens de Nederlandse wetgeving is cultuurgrond onroerende zaak die in hoofdzaak wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden. Dit kan onder meer zijn:

  • Akkerbouwgrond
  • Grasland voor weidegang
  • Tuinbouwgronden
  • Boomgaarden

Gronden die worden gebruikt voor bosbouw, natuurbeheer of recreatie vallen hier niet onder. Ook niet-grondgebonden agrarische activiteiten, zoals intensieve veehouderij in stallen, kwalificeren niet als cultuurgrond.

Juridisch en fiscaal belang bij cultuurgrond

De status van cultuurgrond heeft impact op:

  • Onroerendezaakbelasting (OZB): Gemeenten heffen geen gebruikersbelasting op cultuurgrond.
  • Overdrachtsbelasting: Bij overdracht van cultuurgrond geldt een vrijstelling (mits aan voorwaarden wordt voldaan).
  • Erf- en schenkbelasting: Onder voorwaarden kan de waarde van cultuurgrond deels zijn vrijgesteld bij bedrijfsopvolging.
  • Subsidieregelingen: Gronden met een cultuurgrondstatus komen in aanmerking voor agrarische subsidies, zoals GLB-steun.

Waarde en gebruik van cultuurgrond

De waarde van cultuurgrond is sterk afhankelijk van locatie, bodemkwaliteit, gebruiksrechten en bestemmingsplan. In tegenstelling tot bouwgrond heeft cultuurgrond doorgaans een lagere marktwaarde, tenzij deze in een gebied ligt waar functiewijziging naar woningbouw of bedrijvigheid mogelijk is.

Let op: het wijzigen van het gebruik van cultuurgrond naar niet-agrarische functies vereist toestemming van de gemeente en vaak een herziening van het bestemmingsplan.

Aankopen van cultuurgrond via Mogelijk

Voor investeerders kan cultuurgrond aantrekkelijk zijn als:

  • Langetermijnbelegging met behoudende waardegroei
  • Middel voor spreiding binnen een vastgoedportefeuille

Middels onze agrarische hypotheek kunt u de aankoop van cultuurgrond financieren. Doe de quickscan en krijg binnen 2 werkdagen de haalbaarheid van uw financieringsvraagstuk toegestuurd. 

Verder met vastgoed bij Mogelijk

Wilt u uw vermogen laten groeien? Investeren in zakelijke hypotheken is hét alternatief voor beleggen in aandelen en vastgoed. Bij Mogelijk kunt u rechtstreeks een object van een ondernemer financieren of u kunt beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Beide investeringsopties bieden u een aantrekkelijk rendement geborgd met het recht van eerste hypotheek.