Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Wat zijn korte looptijd obligaties?

Korte looptijd obligaties stijgen in populariteit. In de kennisbank legt Mogelijk uit wat een korte looptijd obligatie is en wat de looptijd hiervan is.

Een obligatie is een vorm van beleggen in beursgenoteerde bedrijven die veiliger is dan beleggen via aandelen. Met aandelen word je eigenlijk voor een deel eigenaar van een bedrijf en loop je dus ook de risico’s die een bedrijfseigenaar loopt. Een obligatie is een lening die je verstrekt aan een organisatie tegen een periodieke, meestal jaarlijkse, rente – couponrente genoemd. De organisatie die de obligatie(lening) uitgeeft, wordt geacht het volledige bedrag van de inleg terug te storten op het einde van de looptijd. Obligatiehouders gaan bij uitbetaling voor op aandeelhouders.

Het verschil tussen korte en lange looptijd obligaties

In de wereld van obligaties spreken we van lange looptijd (>10 jaar) - en korte looptijd obligaties (1-5 jaar). Een korte looptijd van een obligatie geeft een belegger meer flexibiliteit. Je zet je geld immers niet voor een hele lange periode vast. Na afloop van de periode kun je weer ergens anders in investeren. Omdat obligaties verhandelbaar zijn, kun je ze ook verkopen op het moment dat je je geld liquide wilt maken.

Renterisico’s bij obligaties 

Belangrijker bij een keuze voor looptijd is het ‘renterisico’: het risico dat je ‘vastzit’ aan een obligatie waarvan de rente lager ligt dan de inmiddels gestegen rente in de markt. Dat is niet alleen vervelend voor jouw rendement dat ergens anders hoger zou kunnen liggen, maar ook op de marktwaarde van jouw obligatie. Stijgt de rente in de periode dat jouw obligatie loopt, dan daalt de waarde van jouw obligatie. Investeerders die obligaties willen kopen kunnen immers dan obligaties kopen tegen hogere rentes. In een korte looptijd is de kans dat dat gebeurt eenvoudigweg kleiner.

Zit je in een periode met dalende rentes, dan is een obligatie met lange looptijd aantrekkelijker. Jouw obligatie loopt dan nog een tijd door tegen een relatief hoge rente terwijl die in de markt inmiddels gedaald is, hetgeen gunstig is voor de waarde van jouw obligatie.

Investeren in zakelijke hypotheken

Ook bij het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds verstrek je als investeerder via het fonds een lening aan een ondernemer. In dit geval een hypothecaire lening met vastgoed als onderpand. Je ontvangt rente en bent (vrijwel) zeker van een terugbetaling van de lening aan het einde van de looptijd. In veel opzichten is dit dus vergelijkbaar met obligaties, behalve dat een participatie in het fonds niet verhandelbaar is. Toch gaat ook voor een inleg in het fonds het verhaal op van het renterisico; in een markt met stijgende rentes is het denkbaar dat jouw geld na een tijdje ergens anders een hoger rendement zou opleveren. Daarom is deelname aan het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds beperkt tot vijf jaar.  

Brochure aanvragen