Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Winkel en woonhuis in één financiering: Mogelijk ziet kansen voor verhuurd mixed use

Een investeerder met meerdere Utrechtse panden in bezit, klopte aan bij FinaForte. Hij wilde een pand kopen in de binnenstad van Utrecht: een kapperszaak met daarboven aan studenten verhuurde woningen. “Uit ervaring weten we dat dit geen makkelijke aanvraag is. Met Mogelijk zijn we in gesprek gegaan en zijn we tot een passende financieringsoplossing gekomen”, aldus Mitch Immig, zakelijk kredietspecialist bij FinaForte.

"Vaak is de combinatie winkel en woning een uitdaging, want wat financier je? Is zakelijk vastgoed het grootste deel, of de wooneenheden? Veel spelers in de markt kunnen het wel financieren als het kleinste deel winkelruimte is. Maar is het woondeel kleiner, dan wordt het lastig", vervolgt Mitch. Mogelijk heeft in De Verhuurhypotheek de voorwaarden voor mixed use kunnen versoepelen: het gaat om de financiering van een totaalobject wonen en werken, ongeacht wonen en zakelijk gebruik- als het maar niet volledig zakelijk is.

Bestemmingsplan gemengd

"In zogenaamde mixed use-panden wordt gewoond en gewerkt; bijvoorbeeld beneden winkelruimte en boven woningen, zoals je vaak in de Randstad tegenkomt. Maar het kan ook een woonboerderij zijn met agrarische grond. In het centrum van een stad kan het bestemmingsplan 'gemengd' zijn, waardoor wordt gedoogd dat de eigenaar het pand gebruikt voor wonen en werken. Bij een bestemming voor zakelijk gebruik, industrie of agrarisch wordt alleen toegestaan dat je er ook woont als je binding hebt met het bedrijf. Het object in Utrecht heeft een gemengde bestemming én er zit een gemeentelijke vergunning op voor bewoning van de verdieping door meerdere huishoudens, dus kamerverhuur."

Ruimere kaders

"Bij de verdeelsleutel tussen woon- en zakelijk gedeelte kijken geldverstrekkers naar de huurstroom ten opzichte van de waarde. Mogelijk kijkt naar de waarde van het totale object én rekent de volledige huurstroom van het residentiële gedeelte en 75% van het commerciële gedeelte wél mee, want zij hebben vertrouwen in de woningmarkt. Door de opkopersregeling zien we een transitie naar bedrijfsmatig vastgoed en combinatiepanden. Mogelijk speelt daar goed op in. Daarom hebben we dit project succesvol kunnen afronden."

Hypotheek woon bedrijfspand: Financiering van mixed use is een mooie primeur

"De eigenaar van FinaForte en de oprichters van Mogelijk kennen elkaar al heel lang en weten wat er speelt. Onder de nieuwe voorwaarden heeft Mogelijk het eerste mixed use-pand met FinaForte gedaan. Het financieren van mixed use past goed in de huidige markt en is een mooie primeur: maatwerk om de klant zo goed mogelijk te helpen en tot een passende financieringsoplossing te komen. Met dit positieve eindresultaat hebben we met elkaar het verschil gemaakt."