Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

'Wij kijken naar het onderpand én de ondernemer'

Annemieke Schoonderwoerd - partner

Geregeld wordt mij de vraag gesteld: ‘Hoe komt het toch dat Mogelijk Vastgoedfinancieringen in zo’n korte tijd een succes is geworden? Wat is jullie geheim?’ Nou, eerlijk gezegd is er niets geheimzinnigs aan ons bedrijf. Dat het goed gaat, heeft vooral te maken met het feit dat wij wel financieren waar bancair de deur dicht is, de snelle doorlooptijd bij ons en de manier waarop wij tegen het financieren van zakelijk vastgoed aankijken.

Financieringsaanvragen

Die blik is namelijk anders dan waaraan de markt vele tientallen jaren gewend was. Je kunt zeggen dat wij met een ondernemende vastgoedbril naar financieringsaanvragen kijken. Bij Mogelijk beginnen we niet met eerst de cijfers te beoordelen; die komen pas later in het proces aan bod. Bij ons is het te financieren object –meestal een kantoorpand, bedrijfsruimte of beleggingspand- uitgangspunt. Belangrijke vraag is: vertegenwoordigt dat pand genoeg waarde in verhouding met de leensom om als onderpand te dienen? Daarbij kijken we eventueel ook wat verder dan naar het pand alleen. Zo kregen we laatst een aanvraag binnen voor financiering voor een pand, dat er eerlijk gezegd niet echt mooi uitzag. Maar de grond waarop het gebouw stond, was weer wél veel waard. Dus: stel je voor dat de betreffende ondernemer niet aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen, dan kan het gefinancierde altijd nog opnieuw ontwikkeld worden.

Maar hoe dan ook, zit het met het onderpand goed, dan kijken we verder, namelijk naar de ondernemer. Is die betrouwbaar? Heeft hij zijn zaakjes op orde? Dat kan best het geval zijn, ook als bijvoorbeeld zijn jaarrekening 2015 er niet zo florissant uitziet en hij daardoor bij een bank geen financiering krijgt. Maar hoe beoordelen jullie de betrouwbaarheid van die ondernemer dan, hoor ik u bijna zeggen.

Financiële gegoedheid

Kijk, natuurlijk kunnen en moeten ook wij rekenen. En als een ondernemer redelijkerwijs niet aan zijn verplichtingen van rente en aflossing kan voldoen, verschaffen wij ‘m geen hypotheek. Maar bij onze beoordeling zitten de IB-aangifte en jaarcijfers niet in de top vijf van criteria. Wij gaan met de ondernemer aan tafel zitten om een beeld te vormen van de financiële gegoedheid en de persoon achter de ondernemer. Waarna wij echt weten wat voor vlees we in de kuip hebben.

Bovendien hebben we uiteenlopende disciplines in huis. Als partners in Mogelijk hebben we een achtergrond als ontwikkelaar, makelaar, advocaat en marketeer en dan kom je samen echt een heel eind in het zuiver kunnen beoordelen van iemands betrouwbaarheid. En zonder zo’n gesprek gaat hier absoluut geen offerte de deur uit!

Debiteurenrisico elimineren

Onze vernieuwende blik tornt overigens niet aan de grondigheid waarmee we werken. We zijn sinds kort zelfs zover dat we het debiteurenrisico op de betaling van rente en aflossing volledig elimineren. Daardoor heeft de Investeerder de absolute zekerheid dat rente en aflossing ieder begin van de maand op zijn rekening worden bijgeschreven.