Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Met 'Mogelijk' echt veel meer rendement dan met een deposito

Maarten Rövekamp, partner Mogelijk Vastgoedfinancieringen

Hoe rendabel is het model van Mogelijk Vastgoedfinancieringen?

Als je alle kosten aftrekt van het te behalen rendement, zou een deposito bij een bank dan misschien niet meer rendement opleveren? Voor mensen die met deze vragen zitten, schrijf ik deze blog.

Regelmatig hoor ik potentiële investeerders ook hun twijfels uitspreken over de lange looptijd van de hypotheek die ze via ons model afsluiten met ondernemers. De looptijd van 20 jaar schrikt hen af. Dat zou ik kunnen begrijpen als die looptijd ook echt vastligt voor de hypotheekverstrekker. Maar wie via Mogelijk zakelijk vastgoed financiert, moet weten dat deze hypotheekakte  is te cederen. Je kunt als investeerder dus op ieder gewenst moment van je financiering af en een ander neemt deze dan over. Dus wie na een paar jaar zijn geld anders wil besteden, kan zijn geld snel weer liquide maken.

Kritische geesten, en dat zijn onze investeerders stuk voor stuk, hoor ik al denken: ‘maar cederen kost mij ook weer 1% en bij het afsluiten van de akte heb ik ook al 2% aan bemiddelingsfee betaald. Ik stop mijn geld wel in een deposito bij een bank’. Om potentiële investeerders te overtuigen reken ik hen graag onderstaand voorbeeld voor.

4 jaar lang 6% rente over een ton

Stel: Een investeerder wil na 4 jaar af van zijn hypotheekakte waarin hij via Mogelijk € 100.000,- heeft geleend aan een ondernemer die er zijn zakelijk onroerend goed mee heeft aangekocht.

  • Bij aangaan van de overeenkomst heeft de investeerder, 4 jaar geleden, 2% bemiddelingsfee betaald.
  • Vervolgens heeft hij 4 jaar lang 6% rente ontvangen van de geldlener.
  • Na 4 jaar betaalt de investeerder 1% beëindigingsvergoeding.

Dit komt neer op de volgende rekensom: 4 jaar x 6% (rente)= 24% min 3% (2% afsluit + 1% beëindiging) =21% gedeeld door 4 (jaar)= 5,25% (nominale rente).

De investeerder heeft dus jaarlijks in een periode van 4 jaar 5,25% rente ontvangen op zijn uitgeleende bedrag van € 100.000, -- = €5.250,- per jaar. Indien deze investeerder 4 jaar geleden zijn geld in een depositofonds had gestopt, had hij jaarlijks 1,25% rente ontvangen = € 1.250,- per jaar.

Snel overtuigd!

Met andere woorden: via het model van Mogelijk Vastgoedfinancieringen is de investeerder 4% beter uit. En dat met een hoge mate van zekerheid. Het recht van eerste hypotheek biedt deze zekerheid. Iedereen begrijpt dat een rendement van meer dan 5% in 4 jaar met een dergelijke zekere investering aantrekkelijk is.

Iedere keer als ik dit verhaal vertel aan een twijfelende potentiële investeerder, is deze er snel van overtuigd dat kiezen voor ‘Mogelijk’ echt meer rendement oplevert dan een deposito met vergelijkbare zekerheden!