Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Kansen voor vastgoedbeleggers bij evolutie kantorenmarkt

De kantorenmarkt staat voor aanzienlijke veranderingen als gevolg van hybride werken. De nadruk op flexibiliteit, ontmoetingen en duurzaamheid vormt de basis voor de evolutie van kantoorgebouwen in de komende jaren. Nederlandse vastgoedbeleggers kunnen profiteren van deze veranderingen door strategieën te ontwikkelen die inspelen op de nieuwe behoeften van huurders.

Hoe ga je om met de veranderende dynamiek in de vastgoedmarkt, met name in de kantorensector?

In deze podcast van Vastgoed Gezocht wordt de toenemende invloed van hybride werken op de kantorenmarkt besproken door Tom Jessen en Maarten de Gruijter. Experts Sebastian van Nimwegen van Ziberi en Jason Blackmore, voorheen werkzaam bij G&S, delen hun inzichten over de veranderingen in de vastgoedwereld en de mogelijke gevolgen voor de vastgoedbelegger.

Impact van hybride werken

Volgens Sebastian van Nimwegen, werkzaam bij Ziberi, is de vraag naar kantoorruimte in Nederland nog niet significant gedaald, maar de leegstand in Amerika neemt aanzienlijk toe. Dit fenomeen heeft beleggers en financiers aan het denken gezet over de impact van hybride werken op de kantorenmarkt. In Nederland is er op dit moment een leegstand van 5,5%, met een dalende trend in steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, en Eindhoven. Alleen in Amsterdam is er een lichte stijging naar 7,5%, voornamelijk door nieuwe speculatieve kantoorgebouwen op de markt.

Flexibele werkruimtes

De experts benadrukten de rol van hybride werken in de toekomst van kantoren. Jason Blackmore wees op de mogelijke verschuiving in de opbouw van kantoorgebouwen, waarbij dienstverleners flexibele werkruimtes aanbieden rondom bedrijven. Dit zou een antwoord kunnen zijn op de vraag hoe kantoren omgaan met de dalende vraag naar vaste kantoorruimtes.

Kantoor van de toekomst

Een interessant aspect is de verwachting dat de kantoren van de toekomst meer gericht zullen zijn op ontmoetingen en samenwerking. Sebastian: “De totale oppervlakte die wordt gebruikt voor individuele werkplekken zal naar verwachting afnemen, terwijl ruimtes voor gezamenlijk gebruik juist zullen toenemen. Deze verschuiving is gericht op het faciliteren van creativiteit en samenwerking, waardoor kantoren aantrekkelijker worden voor werknemers.”

Duurzaam of niet?

Daarnaast komt de discussie over duurzaamheid aan bod. Jason: “De kantoren van de toekomst zullen wellicht nul-op-de-meter kantoren zijn, met een lagere carbon footprint. Hoewel veel bedrijven streven naar duurzaamheid, de keuze voor goedkopere, minder duurzame kantoren komt nog steeds voor, vooral bij kleinere ondernemingen”.

Sebastian en Jason zijn het erover eens dat de Nederlandse markt relatief goed presteert in vergelijking met Amerika. Meeste kansen zijn er voor vastgoedbeleggers om hun kantoorpand klaar te maken voor de verschuiving in functionaliteit.

Transformatie en financieringsmogelijkheden

Bent u vastgoedbelegger en wilt u uw kantoor klaarmaken voor de toekomst? Zoekt u naar mogelijkheden uw kantoren te transformeren? Bij Mogelijk kunt u terecht voor de financiering van transformaties. De snelste manier om erachter te komen of wij u kunnen financieren, is door het doen van de quickscan op de site. In één minuut vult u uw gegevens in en u hoort binnen twee werkdagen of financiering mogelijk is.

Luister de aflevering