Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Impact van waardeschommelingen vastgoed op Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds nihil

WORDT NOG AANGEPAST - NIEUWE TEKST IN LATEN LOPEN!!! 

Nu de markt laat zien dat de waarde van vastgoed niet alleen maar omhoog kan, worden de risico's van beleggen breed uitgemeten in de media. Moeten alle investeerders in paniek raken van schommelingen in de markt, of ligt het allemaal wat genuanceerder? Gelukkig kunnen we u als investeerder bij Mogelijk positief berichten. Folkert Eggink, Algemeen Directeur bij Mogelijk, legt uit.

Beleggen in vastgoed, of in een vastgoedfinancieringsfonds?

Misschien heeft u geld belegd in vastgoedfondsen of in een vastgoedfinancieringsfonds zoals het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds van Mogelijk. Zowel vastgoedfondsen als vastgoedfinancieringsfondsen spreiden uw geld over meerdere panden. Toch is het verschil tussen deze twee fondsen heel groot, vertelt Folkert. "Een vastgoedfonds koopt, exploiteert en verkoopt vastgoed. Het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds doet dat niet; dit fonds verstrekt zakelijke hypotheken aan ondernemers met het vastgoed als onderpand. Bovendien financieren we nooit de volledige waarde van het pand. Doordat we een laag percentage aan schuld aanhouden ten opzichte van de waarde van het vastgoed en het recht van eerste hypotheek, heeft u als investeerder ook bij een dalende markt een veel grotere mate van zekerheid op een stabiel rendement".

Vastgoedfonds versus het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds

Folkert maakt aan de hand van voorbeelden duidelijk hoe groot de verschillen zijn tussen een vastgoedfonds en een vastgoedfinancieringsfonds zoals het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. In een eerste scenario is er sprake van een gedifferentieerde waardedaling van 20% in een kantorenmarkt en grote retail, 10% in overige markten en 0% in de woningmarkt. Een tweede scenario geeft een ongedifferentieerde waardedaling van 15% in alle vastgoedklasses.

Folkert: "Dus heeft u geïnvesteerd in een vastgoedfonds? Dan kan de waardedaling oplopen naar 30% in het eerste scenario, tot wel 40% in het tweede scenario, zeker als er daarbij sprake is van vreemd vermogen in het vastgoedfonds. Uw negatieve rendement kan dus nog hoger zijn dan de waardedaling van het vastgoed zelf. Elke waardedaling heeft direct impact op uw rendement als investeerder". 

Folkert vervolgt: "Heeft u echter geïnvesteerd in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds?  Dan is er bij beide scenario's waarschijnlijk geen of uiterlijk heel beperkt sprake van een verminderd rendement. Hoe dat komt? Doordat het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds geen hypotheken verstrekt die gebaseerd zijn op 100% van de waarde van het vastgoed. Wij financieren op portefeuilleniveau maximaal 65% van de waarde van het vastgoed. Dat maakt dat het risico echt heel beperkt is. We zijn nu bezig met het vierde Zakelijke Hypotheken Fonds, deze is nog tot en met 21 april geopend voor deelname.

Meer weten? Ga naar onze website voor meer informatie.

Aanmelden

U zich nog aanmelden tot en met 21 april. Meer weten? Neem contact op met het fondsteam (fondsbeleggen@mogelijk.nl of 0346 - 264 664). Zij staan met plezier voor u klaar.