Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Hoe kan ik investeren in vastgoed zonder eigen vermogen?

Investeren in vastgoed is een mogelijkheid om waarde op te bouwen en inkomen te genereren. Meer en meer ondernemers kiezen ervoor om te investeren in een bedrijfspand, garagebox, vakantiewoning of een woning voor de verhuur. Maar wat als je geen spaarpotje hebt om mee te beginnen? Is investeren in vastgoed zonder eigen vermogen eigenlijk wel mogelijk? Het antwoord is ‘ja’, weet Miranda Landkroon-Wiegmans, accountmanager bij Mogelijk. Zij legt graag uit hoe dat kan.

Mogelijkheden om te starten met investeren in vastgoed

“We denken bij Mogelijk graag in oplossingen”, begint Miranda. “En voor ondernemers die willen investeren in vastgoed, zijn er vaak oplossingen. Zelfs wanneer het eigen vermogen nog beperkt is.” Om voor een vastgoedhypotheek in aanmerking te komen, vraagt Mogelijk een eigen inbreng van gemiddeld 30 - 40% van de waarde van het pand. “We financieren in het meest gunstige geval maximaal 85% van de waarde in de vorm van een hypothecaire lening. Dus, ja, er moet wel ander geld bij”, vertelt Miranda. “Maar dat ‘andere geld’ hoeft niet perse ‘eigen geld’ te zijn.”

Overwaarde uit eigen woning

“Soms beseffen mensen niet dat ze vermogen hebben”, aldus Miranda. “Maar wie op dit moment een eigen woning heeft, zou best eens een aardige overwaarde kunnen hebben. In sommige gevallen kan dit door het herfinancieren van de eigen woning liquide gemaakt worden, zodat het vrij komt voor een investering in zakelijk vastgoed. Maar”, waarschuwt Miranda, “een bank stelt vaak voorwaarden voor het verhogen van de hypotheek. Het zou kunnen dat je het geld niet vrij kunt besteden.”

Hulp van familie en vrienden

In dat geval zijn mogelijkheden om te investeren in vastgoed zonder eigen vermogen te vinden in het aantrekken van andere leningen. “Sommige ondernemers kunnen bij familie of vrienden aankloppen voor het benodigde vermogen”, vertelt Miranda. “Uiteraard is het erg belangrijk de zaken dan goed te regelen en te zorgen dat niemand er fiscale problemen mee krijgt. Maar het kan.”

Een deal met de verkopende partij

Wat als je geen rijke familie of vrienden hebt of ze liever niet om geld vraagt? Is het dan einde verhaal? “Niet perse”, weet Miranda. “Het is dan nog steeds mogelijk te investeren in vastgoed. Wat veel mensen niet weten is dat er in sommige gevallen ook afspraken te maken zijn met de verkoper. Misschien wil de verkoper wel graag van het pand af, maar heeft hij of zij het hele bedrag niet in een keer nodig. Sterker nog; het kan zelfs gunstig zijn om een deel van het verkoopbedrag nog als lening bij jou als koper uit te laten staan.”

Achtergestelde lening

Zowel bij het lenen van familie of vrienden als bij een lening van de verkoper, is het belangrijk te beseffen dat het om een achtergestelde lening gaat. Mogelijk behoudt bij financieren altijd het eerste recht van hypotheek. Dat betekent dat bij een eventuele gedwongen verkoop de lening aan Mogelijk eerst wordt terugbetaald en uit het restant van de opbrengsten eventuele andere schuldeisers. Ook zal Mogelijk de lasten van andere leningen, zoals rente en aflossing, meenemen in de beoordeling van de aanvraag voor een hypotheek.

Is het wel verstandig om zonder eigen geld te investeren in vastgoed?

“Wat verstandig is voor een ondernemer verschilt van geval tot geval. Daarover kan ik geen uitspraak doen”, aldus Miranda. “Maar het is wel mogelijk. Heb je een pand eenmaal in bezit en in de verhuur, dan komen er verhuuropbrengsten binnen die je kunt gebruiken voor aflossing en om te sparen voor een eventueel volgende aankoop. Het kan een opstap zijn voor een carrière in de vastgoedmarkt. Maar ook vastgoed voor eigen gebruik kan een voordeel opleveren voor de ondernemer; de huurkosten komen te vervallen en als de waarde van het pand stijgt dan bouw je verder vermogen op.”

Dus eigenlijk kan iedereen investeren in vastgoed?

“Nou”, lacht Miranda, “het kán misschien wel, maar het moet je wel een beetje liggen denk ik. Je moet wel wat affiniteit hebben met vastgoed en het helpt als je het beheer, onderhoud en de verhuur zelf kunt doen, zeker als je met weinig eigen middelen start. Anders ben je nog een som geld kwijt aan een beheerder of verhuurmakelaar die voor je aan het werk gaat. Maar als je echt wil, laat je dan zeker niet ontmoedigen doordat je geen startkapitaal hebt. Zoek naar mogelijkheden, er zijn er misschien meer dan je denkt”.