Edamse horecaondernemer kan weer opgelucht ademhalen: ‘Eindelijk weer vrijheid om te ondernemen’

Dit artikel is al eerder geplaatst op FD.nl
Op papier was horecaondernemer Klaas Dekker door het bezit van vijf monumentale panden in Edam naar eigen zeggen ‘schathemeltjerijk’. Maar in de praktijk had hij na de zware coronajaren niet veel te besteden. Een herfinanciering bij Mogelijk gaf hem weer ruimte om verder in hotel-restaurant De Fortuna te investeren.
In het hart van het schilderachtige Edam, aan het kabbelende water van het zogenaamde Boerenverdriet, prijken de karakteristieke gevels van De Fortuna. Een hotel-restaurant met 23 kamers en een restaurant met ongeveer 85 zitplaatsen, verdeeld over vijf monumentale herenhuizen van rond het jaar 1650.
Hier ervaar je nog de echte oudhollandse gezelligheid. Of zoals horecaondernemer Klaas Dekker het zelf zegt: ‘Het ziet er nog steeds hetzelfde uit als toen mijn ouders hier 55 jaar geleden begonnen.’ Met houten plafondbalken, originele kunstwerken en andere snuisterijen die doen denken aan vroegere tijden.
Een bewuste keuze, aldus Dekker. ‘Het past bij het laagdrempelige concept waar we voor staan. We bieden hier goede, traditionele maaltijden aan, met zoveel mogelijk verse producten uit de eigen omgeving. Iedere maand passen we de menukaart aan op de ingrediënten van het seizoen’, vat hij de succesformule samen.
Toeristische verhuur bleek gat in de markt
Het waren zijn ouders die in 1972 begonnen met een bed & breakfast. ‘Mijn vader was aannemer en heeft hier bijna alles platgegooid en opnieuw opgebouwd in de originele stijl. De toeristische verhuur van kamers bleek zo’n gat in de markt dat hij direct met zijn aannemersbedrijf kon stoppen.’
In 1991 stapte Dekker zelf in het bedrijf en niet veel later startte hij samen met zijn jongste broer het restaurant op. ‘Het was in die tijd erg hip om een driegangenmenu aan te bieden dat je zelf kon samenstellen, tegen een vaste prijs. Dus dat deden wij ook. En dat liep meteen als een tierelier.’
Na zijn pensionering hielp ook zijn oudste broer steeds actiever mee in de zaak. ‘Samen hebben we onder andere het terras helemaal vernieuwd. Daardoor hebben we nu buiten plek voor ruim honderd gasten.’ En daarmee behaalde De Fortuna maar liefst drie keer een notering in de Terras Top 100 van Misset Horeca.
'Mogelijk koppelt investeerders aan ondernemers die een financiering willen en gebruiken het zakelijk onroerend goed als onderpand’
laas Dekker, horecaondernemer
Grote uitdagingen
Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn geweest, want net als voor veel andere horecaondernemers kende de coronatijd ook voor Dekker grote uitdagingen, waarvan de naweeën nog steeds voelbaar zijn. Zo moest hij de afgelopen jaren driekwart van de door de overheid uitgekeerde coronasteun terugbetalen. ‘Dat is me dankzij mijn reserves binnen twee jaar gelukt. Maar daarnaast moest ik ook de uitgestelde betalingen aan de Belastingdienst en tegemoetkoming van UWV voor de salarissen deels terugbetalen’, vertelt Dekker. Daardoor hield hij maar weinig ruimte over om in de zaak te investeren.
In een poging meer financiële ruimte te creëren vroeg hij daarom zijn bank om de lopende hypotheek uit te breiden. Maar daar werkten ze tot zijn grote verbazing niet aan mee. ‘Ze zagen alleen maar risico’s’, zegt hij. ‘Ze vonden mij met mijn 66 jaar te oud en mijn cijfers door corona te mager.’ Dus bleef Dekker met lege handen achter.
Zakelijke hypotheek met onderpand
Hij besloot zijn adviseur bij MZA Horeca, Johan Schilder, om raad te vragen. Die kwam met het idee om een zakelijke hypotheekaanvraag te doen bij Mogelijk. ‘Zij koppelen investeerders aan ondernemers die een financiering willen. Daarbij gebruiken ze het zakelijk onroerend goed als onderpand.’
Met vijf monumentale panden op een centrale locatie in de stad, zat het met dat onderpand wel goed. Dus deden ze een aanvraag voor een bedrag dat hoog genoeg was om zowel openstaande coronaschulden als het resterende hypotheekbedrag in één keer af te lossen. Plus een ton als buffer.
Tijdens de intake op het kantoor in Breukelen, wist de horecaondernemer niet wat hem overkwam. ‘Ik dacht dat ik op handen en knieën moest, maar ik werd positief verrast . De accountmanager vertelde dat ze alles al hadden doorgerekend en waren overtuigd dat ik de hypotheek makkelijk kon dragen.’
‘Binnen enkele weken zat ik al bij de notaris. Ik kan eindelijk weer vooruitkijken’
Klaas Dekker, horecaondernemer
Op naar de toekomst
‘Ik dacht de hele tijd: het gaat vast niet door . Maar binnen enkele weken zat ik al bij de notaris om de akte te laten passeren’, vertelt de horecaondernemer tevreden. ‘Ik heb eindelijk het gevoel dat ik weer de vrijheid heb om te kunnen ondernemen. Om verder vooruit te kijken naar de toekomst.’
Hoe hij die toekomst voor zich ziet? ‘Zolang mijn lichaam en geest het toelaten, ben ik nog niet van plan om te stoppen. Maar natuurlijk denk ik na over opvolging. Mijn broer heeft twee kinderen met ervaring in de horeca, van wie er in ieder geval één interesse heeft om in het bedrijf te stappen.’
Samen met zijn nicht, die nu restaurantmanager is, gaat hij d e komende tijd investeren: in nieuwe stoelen voor het restaurant, onderhoud aan het dak en een verbouwing van een van de woningen. ‘Plannen genoeg, dus’, besluit Dekker. ‘En dankzij de financiering is er ook weer de ruimte om die waar te maken.’
‘De flexibiliteit bij Mogelijk is gigantisch’
Johan Schilder van Molenaar & Zwarthoed Adviseurs (MZA) in Volendam, heeft Dekker geholpen in het financieringstraject: ‘Klaas kwam bij ons terecht omdat hij een bestaande lening wilde herfinancieren en extra kapitaal nodig had voor een aantal investeringen. Bij de huisbank was dat niet mogelijk: zijn cijfers waren door de coronaperiode niet representatief en ze zagen zijn leeftijd als een risico voor een langdurige financiering. De prognoses waren goed en Klaas heeft het onroerend goed van De Fortuna in eigen bezit.
Daarom dachten we al snel aan Mogelijk. Zij kijken uiteraard of er voldoende middelen zijn om de rente te betalen, maar nemen verder vooral het vastgoed als uitgangspunt. De rente was met 6,75% wat hoger dan bij de gewone bank, maar daar tegenover staat dat de hypotheek volledig aflossingsvrij is. De flexibiliteit bij Mogelijk is gigantisch en daar is Klaas bijzonder mee geholpen.’
Deel dit artikel: