Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Behouden visie op vastgoedfinancieringen blijkt in deze veranderende markt de juiste keuze

Als het gaat om het financieren van vastgoed kiest Mogelijk altijd voor een conservatieve strategie. En juist in een periode waarin de vastgoedmarkt reageert op stijgende rentes, blijkt dit een uitstekende keuze. Nog altijd is het voor investeerders een veilige optie om bij Mogelijk te investeren in de zakelijke hypotheek van een ondernemer, juist vanwege onze ingebakken behouden visie op vastgoedfinancieringen.

Wie het nieuws volgt ziet dat de vastgoedmarkt op dit moment  erg veranderlijk is. Maar dit is ingegeven voor alle vormen van financieel gedreven markten, zoals ook bijvoorbeeld de energiemarkt. De waarde van vastgoed lijkt af te nemen wat samenhangt met de stijgende rente. “Dit is onder meer een gevolg van de effecten van corona en de oorlog in Oekraïne. Wat de aanleiding ook is, je kunt het ook beschouwen als een marktcorrectie die altijd ontstaat in een oververhitte markt”, aldus Jan Gaasenbeek, vastgoedspecialist bij Mogelijk. “De markt liet jarenlang alleen maar een stijgende lijn zien. Iedereen weet: de stijgende lijn kan niet blijven voortduren, what goes up, must go down. Ik zie geen reden om daar zenuwachtig van te worden. Zeker niet als je investeerder bent bij Mogelijk. Want het vastgoed, waar de grote waardedalingen op van toepassing zijn, financieren wij niet. Bovendien zitten onze investeerders niet in de eerste linie van het risico.”

Partner bij Mogelijk, Pablo de Loor, vult aan: “Ik zie dat investeerders juist bij Mogelijk nog altijd uitstekend uit de voeten kunnen. Wij financieren met name objecten met een gemiddelde leensom van 250.000 euro. Met een gemiddelde LTV van 65% hebben de objecten een waarde van ongeveer 400.000 euro. Dit soort objecten hebben minder grote uitschieters naar boven of naar beneden. De courantheid is goed omdat over de brede linie de doelgroep groot is en de objecten minder specifiek zijn. Een kantoorpand of bedrijfspand met een waarde van 3 ton is voor meerdere ondernemers haalbaar om te kopen dan grote complexen aan de Zuidas of logistieke centra. Dat soort heel specifiek vastgoed is minder courant en wordt niet gefinancierd door Mogelijk.”

Grote mate van zekerheid

Bij Mogelijk financieren private investeerders de zakelijke hypotheek van ondernemers. Pablo: “Zolang de ondernemer aan zijn rente- en aflossingsverplichtingen voldoet, is er niets aan de hand en gaat deze fluctuatie ook weer voorbij. Bovendien: we financieren over het algemeen niet meer dan gemiddeld 65% van de waarde van het pand. Dat geeft een grote mate van zekerheid dat we, in geval van calamiteiten, de leensom volledig terug kunnen krijgen.”

Kwaliteit en zekerheid

Alles begint bij het goed beoordelen van financieringsaanvragen. Jan: “Als vastgoedspecialist krijgen we wekelijks ongeveer 400 aanvragen binnen. Ons wekelijkse aanbod ligt op 25 objecten. We sturen op kwaliteit en zekerheid. We letten op zaken als de waarde van het object, de ligging, alternatieve aanwendbaarheid en we stellen altijd de vraag wat er aan zekerheden overblijft als we uitgaan van het slechtste scenario. Door de ruime ervaring in het team van vastgoedspecialisten is het ook in de afgelopen jaren, toen prijzen fors stegen, behoudend beoordeeld ten opzichte van leensommen. Waar in de afgelopen jaren waarderingen op commercieel vastgoed werden losgelaten van twintigmaal de jaarhuur, hielden wij heel bewust de leensom procentueel een stuk lager.”

Bij uitwinning krijgt investeerder als eerste geld terug

Mocht een ondernemer onverhoopt toch niet meer aan zijn verplichtingen kunnen voldoen, dan neemt Mogelijk direct de betaling van de rente en maandelijkse aflossingen over. “Bovendien gaan we meteen in gesprek met de ondernemer. Kan de lening niet worden terugbetaald, dan laat Mogelijk in het uiterste geval het pand veilen. Met de opbrengsten van de veiling krijgt de investeerder niet alleen de leensom terug, ook de uitwinningskosten en achterstallige rentebetalingen worden hieruit betaald. Overigens is het zo dat de investeerder altijd als eerste zijn ingelegde geld terugkrijgt. Van de restsom kan Mogelijk de door haar betaalde rente, aflossingen en kosten terugkrijgen. De hypothecaire zekerheid gaat altijd voor op partijen als de Belastingdienst. Al met al is Mogelijk er juist voor de behoudende investeerder, dat is altijd zo geweest en blijft zo”, besluit Pablo.