Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Zo werd Amsterdam een bruisende metropool

Eind jaren 70 was Amsterdam zwaar verpauperd. Oud, vies en vervallen. Hoe werd de stad de populaire hotspot die het tegenwoordig is?

Deze aflevering in het kort:

⇨ Het vervallen Amsterdam in de jaren 70
⇨ De bruisende metropool nu
⇨ Verhuurders vrezen miljardenclaim

Kopen, huren, ontwikkelen en bouwen. Bijna alles is in Amsterdam duurder dan in de rest van Nederland. Maar dat is niet altijd zo geweest. Veertig jaar geleden was de stad nog een bouwval. Veel panden waren in verval geraakt en in de meeste wijken was het op straat een regelrechte bende. In de 25 jaar ervoor hadden deze omstandigheden voor een ware leegloop gezorgd. Inwoners hadden hun koffers gepakt en waren in de richting van Purmerend, Almere en Lelystad verhuisd. Bedrijven kozen het hazenpad en verdwenen uit de binnenstad. In zijn boek beschrijft hoe de stad zichzelf opnieuw uitvond.

Stadsvernieuwing

Hij vertelt over de stadsvernieuwing die in de jaren 70 wordt ingezet. Dat begint met de wijk Kattenburg, waar nagenoeg geen steen overeind blijft. Daarna is het de beurt aan de. Deze wijk wordt een soort blauwdruk van de manier waarop de stad in de decennia erna wordt getransformeerd. Voortaan draait het om behoud en herstel. Met Van Engelen maken we een rondje door Amsterdam, van Noord tot de Zuidas. Ook kijken we naar de schaduwkanten van het succes, zoals de overlast van toeristen. Amsterdam is nu hard op weg naar 1 miljoen bewoners. In wat voor stad leven zij in het jaar 2050

Claim dreigt voor verhuurders

Maarten de Gruyter vertelt intussen over de miljardenschade die grote verhuurders vrezen.. Het draait allemaal om de jaarlijkse huurverhoging. Verschillende rechters oordeelden eerder dat er sprake is van willekeur en daardoor dreigt een grote claim. heeft berekend dat het kan gaan om een bedrag tot €6,4 miljard euro. Dat kan leiden tot grote financiële problemen bij vastgoedbeleggers en andere verhuurders. De Hoge Raad moet nog duidelijkheid geven over de kwestie.

Luister de aflevering