Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Verduurzaming kantoren bereikbaar voor ondernemers en leidt tot waardestijging pand

Annemieke Schoonderwoerd, partner Mogelijk Vastgoedfinancieringen

We zien dat de belangstelling voor duurzame kantoorconcepten groeit. Enerzijds komt dit door maatregelen van de overheid. Zo hebben we vanaf 2023 in Nederland minimaal een energielabel C-verplichting, anders mogen de kantoren niet meer worden gebruikt. Anderzijds zien we ook dat ondernemers zelf steeds bewuster kiezen voor duurzaamheid. Het mooie is dat een zakelijke hypotheek ook in te zetten is voor verduurzaming van panden. Stel je hebt als vastgoedondernemer twintig panden in bezit waarvan tien vrij zijn van hypotheek. Als je een nieuwe zakelijke hypotheek afsluit op die tien panden die vrij zijn van hypotheek, dan kun je dat kapitaal benutten om te verbouwen/verduurzamen. Voor de investeerder die in de zakelijke hypotheek investeert, is het aantrekkelijk, omdat het financieren in de vorm van een zakelijke hypotheek veilig is en een aantrekkelijk rendement biedt. Bovendien wordt het kapitaal ingezet om de panden te verbeteren, hierdoor stijgt de waarde. Het unieke van onze aanpak is dat de investeerder het eerste recht van hypotheek heeft. Daarmee heeft hij het vastgoed als onderpand. En het is fijn dat we voor ondernemers met behulp van ons concept verduurzaming bereikbaar kunnen maken.

Mogelijk bouwt aan energieneutraal pand

Door onze groei, is ons huidige kantoorpand te klein geworden. We bouwen op dit moment een energieneutraal pand waar we eind van dit jaar in kunnen. Energieneutraal past bij de tijdgeest en hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat wij belangrijk vinden. Ons nieuwe pand telt 700 m2 kantooroppervlakte. Met 250 zonnepanelen en een warmtepomp krijgen we straks ‘0 op de meter’. We worden geholpen door het subsidiebureau Subvention. Hoe fijn is het dat zij ons helpen met informatie over subsidiemogelijkheden, ze vragen subsidies aan en verzorgen het hele administratieve traject. Naast fiscale subsidies schatten zij in van welke geldelijke subsidieregelingen we nog meer kunnen gebruiken. Fiscaal kan de subsidie zo maar ruim 13% bedragen op de duurzame investering.

Er is meer mogelijk dan je denkt

Het is erg prettig als je zelf middenin allerlei keuzes zit, dat er een partij is die je wijst op de mogelijkheden. Opeens blijkt er meer te kunnen dan vooraf gedacht. Precies dat bewerkstelligen wij voor ondernemers en investeerders met ons concept ook. Wij brengen zakelijk hypothecaire financieringen tot stand tussen ondernemers en investeerders. Wat voor veel ondernemers onmogelijk leek, blijkt via Mogelijk toch te kunnen.;

Intussen gaan wij verder met het maken van de vele keuzes die horen bij de bouw van een pand. En blijven we ondernemers en investeerders samenbrengen. Wij kijken reikhalzend uit naar het moment dat we eind van dit jaar het pand kunnen betrekken.