Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Vastgoed als inkomstenbron voor Schiphol

Vastgoed is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Schiphol. De luchthaven breidt momenteel uit in het zuidoostelijke district, waar gewerkt wordt aan een nieuw gebouw voor vrachtafhandelaar dnata. Te gast is Willem van der Ven van Schiphol Commercial, onder meer verantwoordelijk voor de vastgoedtak van het luchthavenbedrijf. Bijzonder is dat zo'n groot terrein in eigendom is van één partij, dat kom je nergens anders in Nederland tegen. Een kavel kopen is onmogelijk en zelfs een gebouw als eigendom verwerven komt in de praktijk nauwelijks voor. Dat beleid is volgens Van der Ven nodig omdat de luchthaven continu verandert.

Op het terrein van Schiphol zijn meer dan 500 bedrijven gevestigd, en vrijwel al die gebouwen zijn eigendom van de luchthaven. Deze portefeuille is voor het businessmodel erg belangrijk, legt Willem van der Ven uit. “Het is commercieel belangrijk, maar is dat ook omdat de kwaliteit van de omgeving afstraalt op de kwaliteit van de luchthaven. Het zorgt ervoor dat we controle op het gebied hebben, met name wat betreft de infrastructuur. Het grootste deel van de omzet van Schiphol komt nog wel op het conto van het vliegen, maar daar haal je niet veel rendement uit. Niet alle bedrijven zijn aviation gerelateerd, ook een bedrijf als Microsoft heeft hier zijn vestiging. Het is immers een aantrekkelijk gebied dat goed bereikbaar is.”

Luister de hele podcast

Districten op Schiphol

Het Schipholterrein laat zich opsplitsen in vier districten. In het terminalgebouw zitten de klanten die hun operatie op Schiphol hebben. Het tweede gebied is het central business district, net buiten de terminal en het meest up-market. Het derde gebied is Schiphol-oost. Dat is een innovatief district waar onderzoek gedaan wordt naar duurzame luchtvaart. Schiphol-zuidoost ten slotte is het vrachtgebied. De verwachting is dat daar de komende jaren grote ontwikkelingen zullen plaatsvinden.

Minder vliegbewegingen

Er is de laatste tijd sprake van het inkrimpen van het aantal vluchten. Is dit een bedreiging voor de vastgoedtak? “Het zou niet veel moeten uitmaken dat we naar minder vliegbewegingen gaan. De corporaties komen naar ons voor de 300-plus bestemmingen over de hele wereld. Zij hebben er geen last van dat Transavia minder op de Canarische eilanden vliegt.”

Bestemmingsplan Schiphol

Schiphol beslaat 3.000 hectare, dat is de grootte van zo’n 4.500 voetbalvelden. Kan daarop nog worden bijgebouwd? “We hebben nog flink de ruimte om uit te breiden, maar dat doen we alleen als we zeker weten dat we een goede bestemming kunnen vinden. Door het te verdichten en bijvoorbeeld meer hotels toe te voegen, maak je het gebied aantrekkelijker. Doordat we de hele airport city onder controle hebben, kunnen we allerlei faciliteiten aanbieden die voor het hele gebied waardevol zijn. Denk aan kinderopvang, restaurants en fitnesscentra. Daarnaast investeren wij veel in infrastructuur, waaronder het ov. Het beeld dat wij voor ogen hebben, is een plek aan te bieden waar bedrijven met een internationale blik graag willen huren, en waar werknemers graag willen werken. In de Spot Schiphol Community verbinden we inmiddels zo’n 6.000 professionals en bedrijven met elkaar.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk.

Verder lezen