Vastgoed aankopen in Spanje: kansen maar ook valkuilen
De huizenprijzen in de toeristische regio's zijn booming en de vraag blijft stijgen, zowel voor koop als voor huur. Dat geldt in elk geval voor het werkgebied van aankoopmakelaar Lotte Wennink van The Pearl Compass: de regio's Costa Brava, Barcelona, Balearen en Malaga/Marbella. “De verwachting voor de komende jaren is positief, er blijven veel buitenlanders naar Spanje komen. Toeristen die huren, maar ook veel mensen die zich hier permanent willen vestigen of een tweede woning aanschaffen”, vertelt Lotte Wennink. Zij begeleidt particulieren en ondernemers bij hun zoektocht naar een luxere woning vanaf zeven ton.
Verborgen gebreken en schulden
Aankoop van onroerend goed in Spanje kan kansen bieden doordat de prijzen stijgen. Daarentegen is het verstandig om erbij stil te staan dat de Spaanse vastgoedmarkt andere regels kent, die ook nog eens per regio of zelfs per gemeente kunnen verschillen. In Spanje hebben veel woningen verborgen gebreken, er kunnen nog lopende schulden open staan of discrepanties zijn over het eigenaarschap. Als koper word je niet alleen eigenaar van het vastgoed, maar neem je ook de verantwoordelijkheid over voor alle bekende én verborgen gebreken en schulden. Zonder goede begeleiding van een aankoopmakelaar en advocaat kunt u dus flinke risico's lopen. Het is daarom van belang om advies in te winnen van lokale experts.
Kansen voor ondernemers
Spaanse banken vragen een eigen inleg van 20 tot 30 procent; net als in Nederland behoort een 100% hypotheek niet tot de mogelijkheden. Daarnaast leggen veel banken de verplichting op om allerlei verzekeringen af te sluiten en rekenen vooral aan niet-ingezetenen hoge commissies voor transacties. Een hypotheekbemiddelaar die met meerdere banken werkt kan onderhandelen om de beste voorwaarden te krijgen. “Mensen die zelf een bank benaderen krijgen vaak voorwaarden die niet conform zijn met wat anderen wordt aangeboden. Als je daar niet op let, betaal je torenhoge commissies”, weet Lotte. Zijn er ook kansen voor ondernemers? “Ja, als je grond kunt kopen waarvoor op een redelijke termijn een bouwvergunning wordt afgegeven, kan dat een mooie investeringskans zijn”, zegt zij. Bovendien: “In alle segmenten worden regelmatig woningen en commerciële panden via veilingen bij banken verkocht, omdat mensen hun maandlasten niet meer kunnen dragen. Deze panden kunnen vaak tegen zeer gunstige prijzen worden aangekocht, wat de kans op winstgevend doorverkopen vergroot.” Lotte Wennink bemiddelt hier zelf niet in, maar werkt samen met een andere Nederlandse ondernemer die hierin gespecialiseerd is. Dit biedt interessante kansen voor investeerders en ondernemers.
Spaanse BV
Een ondernemer die vastgoed koopt in Spanje en daar een BV opricht, heeft daar in Nederland fiscaal voordeel van. Lotte werkt met een Nederlandse advocaat die Nederlandse ondernemers helpt met de oprichting. Koop je met die BV vastgoed in Spanje, ook voor eigen gebruik, dan betaal je in Nederland geen dividendbelasting. Voor de verhuur van een woning gelden wel nieuwe overheidsregels: in veel regio's worden geen toeristenvergunningen meer afgegeven. Daar is een aantal oplossingen voor. Als je bijvoorbeeld vanaf dertig dagen aaneengesloten een woning verhuurt, omzeil je die wetgeving. In sommige regio's is een bestaande toeristenvergunning overdraagbaar bij verkoop. Ook hierbij is het van belang om advies in te winnen bij een partij die de actuele lokale regels kent.
Zelf vastgoed aankopen kan interessant zijn maar brengt ook risico’s en gedoe met zich mee. Bent u op zoek naar een aantrekkelijk periodiek rendement en volledige ontzorging, dan is investeren in zakelijke hypotheken of instappen in een hypothekenfonds een interessante, meer optie die rust en comfort biedt.
Deel dit artikel: