Ondernemers die een pand willen kopen, kiezen steeds vaker voor een alternatief voor de bank, namelijk een financieringsplatform dat sneller en makkelijker het pand kan financieren. Maar hoe is het gesteld met het toezicht op deze new kids on the block? Maarten Bouwhuis spreekt hierover met Jelmer Baukema van het advocatenkantoor Van Doorne.
Luister de hele podcast
Jelmer onderscheidt twee typen financieringsplatforms voor het vastgoed. “Een ondernemer die geld wil lenen, kan zich richten tot een financier die dat direct uit eigen middelen levert. Meestal zit daar een wat grotere financieringsinstelling achter, maar het gaat hierbij om een rechtstreekse transactie. Daarnaast zijn er financieringsplatforms. Dat zijn schakels die erop gericht zijn vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het bedrag dat de ondernemer wil lenen wordt verstrekt door het geld dat u en ik beleggen.”
Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering, schetst de achtergrond van deze ontwikkeling. “De financiering via online platforms is een directe reactie van de markt op de alsmaar terugtrekkende beweging van de banken. Deze platforms proberen op een zo goedkoop mogelijke manier geld aan te trekken, waardoor de rentetarieven aantrekkelijker kunnen worden. Die liggen nu nog wel wat hoger, maar je krijgt er wel flexibiliteit en snelheid voor terug. De verwachting is dan ook dat de kleinere tickets meer en meer van deze platforms gebruik zullen maken.”
Nieuwe Europese wet- en regelgeving
Deze platforms staan niet onder toezicht van een organisatie als de Autoriteit Financiële Markt. Dat wil niet zeggen dat het een markt is die aan cowboys wordt overgelaten. Jelmer: “Er is steeds meer sprake van Europese wet- en regelgeving die erop gericht is transparantie te creëren. Die transparantie moet de belegger laten zien dat zijn geld op fatsoenlijke wijze wordt beheerd. En zo weet de ondernemer die zijn vastgoed wil financieren dat hij zijn geld van een betrouwbare partij betrekt.”
Vergunning
Per 1 november 2021 moeten nieuwe partijen op de markt een vergunning hebben. Voor de bestaande spelers geldt een overgangstermijn van een jaar. Jelmer plaatst hierbij een kritische voetnoot. “Let wel, de vergunning zegt niets over het product. De vergunning kijkt naar de partijen: wie zitten erachter en voldoen die aan allerlei inrichtingseisen? Er wordt geen toezicht gehouden op het product.”
Vastgoedfinanciering van Mogelijk
Mogelijk is een transparant financieringsplatform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. In de vijf jaar dat Mogelijk bestaat, hebben we ruim 5.000 investeerders en ondernemers blij gemaakt met een passende vastgoedfinanciering met een totaalbedrag van meer dan € 600 miljoen. Wilt u ook investeren bij Mogelijk? Maak gerust een afspraak om eens kennis te maken.
Neem contact op