Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Schijnbaar kansloze casus werd succesvolle financiering

Pablo de Loor, partner Mogelijk Vastgoedfinancieringen

Nu wij met Mogelijk Vastgoedfinancieringen ruim 12,5 miljoen euro aan hypotheken hebben verstrekt via onze geldverstrekkers, valt op hoe divers onze portefeuille met geldverstrekkers is. Veelal betrof het in het afgelopen jaar reguliere bedrijfspanden waarvoor ondernemers een financiering vonden via ons netwerk. Vanuit onze ziens- en werkwijze weten wij vaak snel wat de mogelijkheden zijn in een door ondernemers aangebrachte casus. In amper een jaar tijd 12,5 miljoen aan hypotheken verwerken, scherpt die ziens- en werkwijze iedere dag weer. Vandaar dat ik graag een schijnbaar kansloze casus deel, die uiteindelijk een succesvolle financiering werd.

Gaat ‘m niet worden

Het betrof een horeca-uitspanning met overnachtingsmogelijkheden in het zuiden van het land. Het ondernemersechtpaar was de zestig gepasseerd en de bank wilde van de hypothecaire overeenkomst af. Toen we kennisnamen van de casus, dachten wij in eerste instantie: ‘Horeca, buitengebied, hoge financieringssom van bijna 5 ton en ondernemers op leeftijd? Dat gaat ‘m niet worden.’ Op aandringen van de financiële intermediair van het echtpaar zijn we toch naar de locatie gereden, want we hadden er geen beeld bij waarom dit wél een goede casus zou kunnen zijn.

Risicoprofiel formuleren

Mijn collega Maarten Rövekamp en ik werden bij aankomst verrast door de setting. Het bleek een toeristische omgeving, een fantastisch pand en heel mooi gelegen in de bossen. Daarnaast ontmoetten we er een enthousiast ondernemersechtpaar dat precies in de smiezen had hoe hun onderneming in elkaar stak. Dit toont direct aan wat het belang is van een persoonlijke ontmoeting met de ondernemers/aanvragers. Niet alle objecten worden door ons bezocht, maar in dit geval bleek het erg functioneel om het risicoprofiel in kaart te krijgen.

Bestemmingplan-technisch bouwvlekken

Bij nadere bestudering van de casus zagen we dat er zich conform het bestemmingplan bouwvlekken bevonden op het perceel. Voor mijn Mogelijk-collega annex projectontwikkelaar Maarten Rövekamp werd de casus opeens kansrijk. Hij zag de optie om op het perceel zo’n tien tot vijftien recreatiewoningen te ontwikkelen. Toen ik vanuit mijn makelaarsachtergrond ook nog eens kon voorrekenen wat deze bouwvlek in potentie reëel kon opleveren, voorzagen wij samen een haalbare financieringsaanvraag.

Waarde overtrof leensom

Los van de bedrijfsmatige cijfers was het zien van de potentie van het perceel van doorslaggevende betekenis. Immers, in het negatieve geval dat de ondernemers de hypotheeklast niet meer zouden kunnen dragen, vertegenwoordigde bij executie niet alleen het bestaande onroerend goed een substantiële waarde, de bouwvlekken zouden die waarde ervan nog eens extra verhogen. Eigenlijk was er, ook in Plan B, van een risicoprofiel geen sprake meer. De potentiële waarde overtrof de leensom ruimschoots. Deze casus had dus juist ontzettend veel potentie.

Uitgebalanceerd

Toen bleek hoe goed de diversiteit binnen onze groep geldverstrekkers, is uitgebalanceerd. Want eerlijk is eerlijk, niet iedere investeerder ziet een Plan B zitten. Maar door de diversiteit wisten we een geldverstrekker met ‘ervaring in ontwikkelen’ te koppelen aan de ondernemers achter deze horeca-uitspanning. En hoewel de geldverstrekkers vaak niet of nauwelijks contact hebben met de ondernemers die zij financieren, ging deze financier de dag na ons aanbod langs het object. Om 11.00 uur zat hij op het terras met zijn echtgenote aan de koffie. En ook hun conclusie was bijzonder positief.

Nog meer zekerheid

Mooi om te zien dat we tweeënhalve week later aan tafel bij de notaris zaten. De ondernemer was af van zijn bankfinanciering en sloot een nieuwe hypotheekovereenkomst met onze geldverstrekker. Met het afsluiten van een additionele overlijdensrisicoverzekering borgde het ondernemersechtpaar de betaalbaarheid van hun hypotheek nog eens extra, waardoor de investeerder nog meer zekerheid verkreeg. Zo werd een schijnbaar kansloze casus toch een succesvolle financiering!