Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Projectontwikkelaar én vastgoedfinancier Maarten Rövekamp: "Projectfinancieringen populair onder investeerders"

Als oprichter en eigenaar van zowel Rijn & Vecht Projectontwikkeling als Mogelijk, kent Maarten Rövekamp de klappen van de zweep als het gaat om projectontwikkeling en financiering. Onder meer het pand waar Mogelijk in gehuisvest is, is van de hand van Maarten. “Het zijn gekke tijden als je kijkt naar bouwkosten, vergunningen en rente. Maar stilzitten is voor ons nooit een optie. Wij blijven altijd denken in oplossingen, die mindset zit gelukkig goed ingebakken in het DNA van zowel Rijn & Vecht Projectontwikkeling als Mogelijk.”

“Onlangs kregen wij de kans om ca. 20.000 m2 grond aan te kopen in Weesp. De voormalige eigenaar van de grond wilde hier woningen realiseren, daarvoor moest het bestemmingsplan worden gewijzigd in een woonbestemming. Na jarenlange procedures kwam er uiteindelijk toch geen akkoord en was er bereidheid de grond aan ons te verkopen. Met Rijn & Vecht Projectontwikkeling gaan we hier twee bedrijfsverzamelgebouwen realiseren met twee verdiepingen. De begane grond en eerste verdieping biedt ruimte aan 27 bedrijfsruimten. Op de tweede verdieping komen 8 ruime kantoren voor dienstverleners zoals accountants, juristen en IT-bedrijven.”

Gestegen bouwkosten betekent andere calculatie maken

Rijn & Vecht Projectontwikkeling is meer dan 20 jaar gespecialiseerd in utiliteitsbouw. “Mijn ervaring in projectontwikkeling zet ik ook in als we vanuit Mogelijk bezig zijn met projectfinancieringen. We signaleren tal van uitdagingen waar projectontwikkelaars op dit moment mee te maken hebben. Neem de sterk gestegen bouwkosten. Je moet echt een andere calculatie maken en rekening houden met extra kosten. Ik maak vooraf duidelijke afspraken met aannemers en zorg dat de aanneemsom vastligt. Daarnaast werk ik alleen maar samen met solide en financieel gezonde aannemers die een garantie- en waarborgregeling hebben. Mocht een van de partijen failliet gaan, dan kan de bouw worden overgenomen door een andere partij. Zo ben ik ervan verzekerd dat de bouw toch afgemaakt wordt.”

Aankonding bouw project WeesperspoorPrijzen verhogen?

“Naast gestegen bouwkosten, is de rente een stuk hoger dan een half jaar geleden. Dat doet iets met je stichtingsprijs. Vooraf is het zaak na te denken hoe je om moet gaan met de kostprijsverhogingen. Kun je bijvoorbeeld de koopsommen verhogen of moet je anders omgaan met hetgeen je wilt realiseren? In het geval van het project Weesperspoor te Weesp, hadden wij inmiddels al een lange lijst met geïnteresseerden opgebouwd waarvan inmiddels een groot deel tot aankoop is overgegaan. Dat geeft zekerheid.”

Ambities van projectontwikkelaars realiseren

Al zijn eigen ervaringen zet Maarten in bij Mogelijk. “Wij hebben binnen Mogelijk een expertteam dat zich bezighoudt met project- en transformatiefinancieringen. Wij beoordelen aanvragen en gaan in gesprek met de ondernemende ontwikkelaar. We denken daarbij in oplossingen. Niets is leuker om te sparren over hoe we de ambities van de initiatiefnemer kunnen realiseren. Natuurlijk zijn we kritisch, bekijken we de financiële onderbouwing, contracten en vergunningen. Daarbij gaan we na wat de waardeontwikkeling zou kunnen zijn. Door goed te kijken hoe we verschillende onderdelen kunnen financieren, blijkt er vaak veel meer mogelijk dan op het eerste gezicht lijkt.”

Kortstondige financieringen

Projectontwikkelaars die met solide partijen werken, zijn bij Mogelijk van harte welkom. Onder de investeerderspoule die Mogelijk heeft, is het financieren van bouw- en transformatieprojecten populair. De looptijden zijn kort: tussen de 3 en 36 maanden en het rendement is wat hoger.  Maarten: “Wij gaan graag met ontwikkelaars in gesprek om hun ambities te verwezenlijken. Ook als je als ontwikkelaar een gedegen start hebt gemaakt met je project, samenwerkt met solide aannemers en nu tegen de stijgende kosten aanloopt. Zie je je calculatie verschuiven? Wij denken met je mee over bijvoorbeeld een kortstondige financiering om het gat in de exploitatie te overbruggen. Ook kan het een optie zijn panden die nu vrij zijn van hypotheek te (her)financieren. Er zijn vaak goede mogelijkheden om je project tot een succes te maken.”

Projectontwikkelaars kunnen online via de quickscan hun aanvraag indienen. Binnen 48 uur laat Mogelijk weten welke leensom haalbaar is.