Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Overwaarde inzetten voor overbrugging of werkkapitaal

Voor ondernemers is het door diverse oorzaken lastig om voldoende werkkapitaal achter de hand te hebben. De oorzaken zijn onder andere hoge inkoopkosten, inflatie, terugbetaling van coronasteun en de energiecrisis. Ondernemers met een eigen bedrijfspand waar overwaarde op zit, hebben wel voldoende kapitaal achter de hand, maar het zit vast in de stenen. Accountmanager bij Mogelijk Bruno Oliveira da Cunha legt uit hoe overwaarde kan worden ingezet als overbrugging of werkkapitaal. 

Wat is een overbruggingsfinanciering? 

Een overbruggingskrediet is een hypothecaire lening met een korte looptijd. Het gaat om een periode van maximaal twee jaar. Zoals de naam al doet vermoeden is het een lening ter overbrugging naar een andere vorm van financiering. Deze financiering kun je bijvoorbeeld gebruiken omdat de herfinanciering van een bedrijfspand nog enige tijd in beslag neemt, maar je hebt op korte termijn geld nodig voor bijvoorbeeld het aflossen van een rekening-courant kredietfaciliteit bij de bank. De overbruggingsfinanciering zet je bijvoorbeeld in als de werkkapitaalfinanciering nog op zich laat wachten. 

Voorbeeld van een overbruggingskrediet uit de praktijk 

Een klant wil een nieuw pand kopen. Dit gaat de klant financieren met de overwaarde uit een ander pand. De herfinanciering kost tijd, waardoor er een tijdelijke overbrugging nodig is om de aankoop van het nieuwe pand wel mogelijk te maken 

Wat is een werkkapitaalfinanciering? 

Met een werkkapitaalfinanciering kun je jouw liquiditeiten verruimen. Vooral ondernemers met een eigen bedrijfspand hebben ruime mogelijkheden, want de overwaarde is opneembaar. Een werkkapitaalfinanciering kan het rekening-courant krediet vervangen dankzij de overwaarde in het bedrijfspand. 

De rekening-courant faciliteit verruimen 

De meeste ondernemers hebben bij hun huisbank een rekening-courant kredietfaciliteit lopen. Hiermee kunnen ze de dagelijkse uitgaven financieren. Sinds 1 oktober 2022 is het terugbetalen van de coronasteun (bijzonder uitstel van betaling van de Belastingdienst) gestart. Daar zijn de energiecrisis, hoge inkoopkosten en hoge inflatie nog bij gekomen. Ondernemers hebben ruimere faciliteiten van hun bank nodig, maar banken zijn terughoudend. Bruno zegt hierover: “Ondernemers hebben extra liquiditeit nodig, maar wat je ziet is dat banken tegelijk juist terugbetaling van het krediet uit de rekening-courant kredietfaciliteit vragen door tegenvallende cijfers. Het beleid van banken is voornamelijk gebaseerd op cijfers uit het verleden waardoor de financiële gezondheid en levensvatbaarheid van een onderneming op papier minder lijkt dat het eigenlijk werkelijk is. Door de hogere lasten van de terugbetaalregeling en de energiecrisis hebben ondernemers nu juist steun nodig in de vorm van een extra krediet.” 

Oplossing van Mogelijk 

Mogelijk ziet oplossingen in de overwaarde, namelijk door het herfinancieren van het pand (werkkapitaalfinanciering). Door de werkkapitaalfinanciering kunnen ondernemers afscheid nemen van hun rekening-courant krediet. In het werkkapitaalkrediet zit geen tot een hele lage verplichte aflossing. Hierdoor krijgt de ondernemer de benodigde financiële ruimte in deze, voor ondernemingen, zware tijden. Zodra de financiële mogelijkheden weer ruimer zijn, kunnen de ondernemers weer boetevrij aflossen, wat een van de belangrijkste voordelen is van een financiering bij Mogelijk. 

Voorbeeld uit de praktijk 

Een ondernemer heeft twintig jaar geleden een pand gekocht waar hij werkt als fysiotherapeut. Het pand is aan renovatie toe en de ondernemer wil het pand verduurzamen. Er is voldoende kapitaal in de onderneming aanwezig om de verbouwing te betalen. Toch wil de ondernemer de verbouwing laten financieren, anders komt hij werkkapitaal tekort. 

Hij gaat naar de bank waar hij zijn rekening-courant heeft en waar zijn hypotheek loopt, voor een aanvullend krediet. De bank wil de financiering niet geven omdat de cijfers tegenvallen door de jaren met corona en lockdowns waarin fysiotherapiepraktijken als contactberoep lange tijd dicht moesten. De cijfers over 2022 en 2023 zijn inmiddels goed, maar toch wordt de lening niet verstrekt.  

Gelukkig klopte de ondernemer aan bij Mogelijk. Met de overwaarde van het pand als onderpand is de benodigde financiering verstrekt en wordt het pand de komende maanden verbouwd. De leensom bedraagt €100.000. Hiervan wordt €70.000 gebruikt voor de aflossing van de hypotheek bij de bestaande bank en €30.000 voor het herstellen van de liquiditeit en als werkkapitaal. 

Overwaarde als oplossing voor een liquiditeitsprobleem 

Bruno: “Ondernemers realiseren zich niet dat de overwaarde in het bedrijfspand de oplossing is voor hun liquiditeitsprobleem. Als oud-bankier en ondernemer weet ik uit ervaring dat dit komt doordat banken de opties met de overwaarde vaak zelf niet inzetten. Bij Mogelijk, denken we graag mee met ondernemers. Het zit in onze DNA en daarom nodigen wij ondernemers met een bedrijfspand in bezit en een liquiditeitstekort uit om met ons in gesprek te gaan. Wij kijken graag mee naar de mogelijkheden!” Direct weten of Mogelijk kan financieren? Doe dan de quickscan. Binnen twee werkdagen hoort u welke leensom haalbaar is.