Minder aflossing, meer liquiditeit om te ondernemen
Tim Emmelot kocht een jachthaven aan de Wijde Blik, langs de N201, in 2008. Destijds nog onder de naam De Zuwe. Maar toen watersportcentrum Ottenhome van zijn oude plek in Loosdrecht moest verkassen, besloot hij die naam, het klantenbestand, de boten en het personeel over te nemen. Het was een vrij impulsieve beslissing, en niet zonder (financiële) risico’s. Maar Emmelot kon bouwen op de goede merknaam en het uitgebreide klantenbestand van Ottenhome en een goede financiering.
Ottenhome in Kortenhoef is een watersportparadijs bij uitstek, waar je terecht kunt voor de huur van zeilboten – polyester 16m2’s – en sloepen. Maar ook voor Canadese kano’s, roeiboten en supboards ben je bij Ottenhome aan het juiste recreatie-adres. Er is bovendien een restaurant, dat gebruikt kan worden voor vergaderingen en bedrijfsuitjes. En zeilliefhebbers uit de gemeente Wijdemeren kunnen tien keer per jaar deelnemen aan de Wijdemeren Regatta.
Samenwerking met Mogelijk
Om zijn vloot flink uit te breiden en te investeren in nieuwe beschoeiing en terrassen, had Emmelot behoefte aan extra financiering. Aanvankelijk had hij een hypotheek van de bank én enkele versplinterde leningen, van nog niet eens de helft van de getaxeerde waarde. “Maar Mogelijk financiert top 60% van de getaxeerde waarde. Dan is de rente misschien ietsje hoger, maar het proces verloopt enorm soepel. Bovendien wordt vooral gekeken naar de waarde van -in dit geval- de jachthaven. Dat is anders dan bij de bank die eindeloze verantwoording eist tot achter de komma, jaarlijkse taxaties, accountantsverklaringen en accountantsrapporten. Dat geheel kost je uiteindelijk veel meer tijd, én veel meer geld.”
En dat gaat al gauw om substantiële bedragen: Emmelot zag de maandelijkse cashflow slinken van €23.000 naar €13.000. Daarbij beschikt hij nu over aanzienlijk meer liquiditeit. En juist in coronatijd is dat van levensbelang. “Mogelijk geeft vertrouwen. Ik ben een ondernemer, met een gigantische overwaarde op het onroerend goed. En ik wil juist nú investeren in de toekomst.”
Investeren in de toekomst
Kenmerk van een watersportcentrum als Ottenhome is de seizoensafhankelijkheid. En dat heeft ook een flink effect op het personeelsbestand, zegt Emmelot: ’s winters werken er twaalf man, in de zomer loopt dat al gauw op tot 65. Hij zoekt daarom naar mogelijkheden om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van die fluctuaties en met een vaster personeelsbestand te werken. Maar dat vergt hoe dan ook de nodige investeringen.
Toekomstige financieringsbehoefte
Emmelots volgende project is een hotel en congrescentrum toevoegen aan het huidige watersportcentrum, inclusief parkeergarage én restaurant, waarmee je toeristen kunt trekken die tot nu toe niet of nauwelijks in de directe omgeving overnachtten. De gesprekken met de gemeente en de buurt daarover zijn in een vergevorderd stadium. “Het bestemmingsplan ligt inmiddels voor aan de gemeenteraad. Ik hoop op een vruchtbare voortzetting van de samenwerking met Mogelijk.”
Deel dit artikel: