Horecaondernemer Fiorini kan weer vooruitkijken dankzij herfinanciering: ‘Pasta Vino krijgt een make-over’

Dit artikel verscheen eerder op BNR.nl.
Na jaren hard werken en een moeilijke periode kon de 68-jarige horecaondernemer Alfio Fiorini vrij onverwacht geen herfinanciering meer krijgen bij zijn huisbank. Gelukkig zette Mogelijk de deuren wél voor hem open. Daar kreeg hij zelfs extra ruimte. ‘Ik kan nu eindelijk weer vooruitkijken’, zegt hij opgelucht. ‘De hele zaak krijgt een make-over.
Pasta Vino is een begrip in Aalsmeer. Al sinds 1998 zit het Italiaanse restaurant aan de Weteringstraat 10 en gasten kunnen er al 27 jaar terecht voor een diner in de zaak of om af te halen. Op het menu? ‘Traditionele gerechten’, zegt Fiorini. ‘Pizza, pasta, vleesjes en visjes’, somt hij op. Ondanks zijn leeftijd staat hij nog iedere dag zelf in de keuken, die hij samen met twee andere chefs bestiert.
De specialiteit van het huis zijn de verse pasta’s. Van spaghetti en tagliatelle tot ravioli en tortellini. Die laatste twee zijn Fiorini’s persoonlijke favorieten. Beide zijn pastasoorten waarbij ingrediënten ín het deeg worden gestopt. Zo heeft hij bijvoorbeeld tortellini met wilde paddenstoelen en roomsaus op het menu staan en ravioli met krab in een tomatensaus met garnalen en sint-jakobsschelp.
Misgelopen omzet
Fiorini kan er vol passie over praten. Hij doet zijn werk dan ook met veel plezier. Hoewel hij nog steeds moet bijkomen van de coronaperiode. En ook al is dat alweer een paar jaar geleden, deze periode heeft er, net als bij veel andere horecaondernemers, flink in gehakt. ‘We liepen veel omzet mis, omdat we niet open mochten tijdens de lockdowns. En ja, natuurlijk deden we aan bezorging, maar dat leverde niet zóveel op’, aldus de Italiaanse restauranteigenaar.
Gelukkig had Fiorini nog wat reserves achter de hand. Genoeg zelfs om aan vrijwel al zijn betalingsverplichtingen te voldoen. ‘Maar er bleef even niet zoveel meer over voor mezelf’, zegt hij met een hoorbare zwaarte in zijn stem. Dat kwam mede door de hoge betalingsdruk die hij ervaarde op zijn hypotheek, waar hij elke maand verplicht aflossing en rente moest betalen.
Herfinanciering was vloek en zegen
Toen het einde van de looptijd naderde en hij voor de herfinanciering van de resterende 117.500 euro niet meer bij zijn huisbank terecht kon, was dat voor hem zowel een vloek als een zegen. ‘Ik zat al jaren bij dezelfde bank en heb altijd netjes betaald, maar ineens was de situatie veranderd. Ik kon niet meer in Aalsmeer terecht en kwam in Amsterdam bij een accountmanager die me niet kende.’
Kwam het door zijn leeftijd of door de cijfers die door corona lager waren dan de jaren ervoor? Fiorini weet het niet. Maar een financiering kreeg hij niet en dus moest hij als de wiedeweerga iets anders regelen. ‘Ik besprak de situatie met mijn accountant bij NuWea. Hij adviseerde mij om eens contact op te nemen met Mogelijk, omdat ze daar vooral kijken naar het onderpand.’
Onroerend goed als onderpand
Fiorini heeft een eigen bedrijfspand in het centrum van Aalsmeer, met zowel lokale als landelijke winkelketens in de directe omgeving en een goede bereikbaarheid: op loopafstand van een bushalte, binnen drie minuten van de provinciale weg. Naast het restaurantgedeelte van 180 m² omvat het ook nog eens een bovenwoning van 110 m² met twee slaapkamers. De geschatte marktwaarde? Zo’n 700.000 euro.
Mogelijk zag daarin een solide onderpand en zette volgens Fiorini ‘de deur wagenwijd open’. ‘Ze hielpen me meteen verder. Tijdens het kennismakingsgesprek kwamen ze met verschillende opties: dit en dat is er allemaal mogelijk en zus en zo zijn de voor- en nadelen’, vertelt hij. ‘Er viel een last van mijn schouders: eindelijk konden we naar een oplossing werken.’
Aflossingsvrij én extra liquiditeit
Mogelijk plaatste de aanvraag op hun platform en binnen enkele dagen meldde zich een investeerder die de financiering van uiteindelijk 350.000 euro wilde verstrekken tegen een rente van 6,98 procent. De waarde van de lening ten opzichte van het pand, dus loan-to-value, was precies vijftig procent en volledig aflossingsvrij. Dat betekent dat Fiorini de komende vijf jaar alleen maar rente hoeft te betalen.
Tegelijkertijd heeft hij door het hypotheekbedrag te verhogen geld vrij kunnen maken om te investeren in een toekomstbestendig restaurant. ‘De inventaris is niet meer van deze tijd. Ik wil nieuwe tafels en stoelen kopen en de muren voorzien van een frisse lik verf’, zegt hij. ‘Hoe het er precies uit gaat zien, weet ik nog niet. Dat ga ik deze zomer allemaal uitzoeken en dan is het voor het einde van het jaar klaar.’
Buffers aanvullen voor zijn pensioen
Ondertussen houdt Fiorini door de aflossingsvrije zakelijke hypotheek genoeg geld over om zijn buffers weer aan te vullen. Zodat hij weer wat financiële spek op de billen krijgt en kan sparen voor zijn pensioen. ‘Ik hoop nog een paar jaar door te kunnen en het stokje daarna door te geven aan mijn zoon’, aldus de horecaondernemer. ‘Dankzij Mogelijk kan ik weer vooruitkijken. Dat heeft veel voor me betekend.’
‘Mogelijk heeft een andere visie: financieringen met onroerend goed als onderpand’
Erwin Bakkum is relatiebeheerder bij accountantskantoor NuWea en hielp horecaondernemer Alfio Fiorini met zijn financieringsaanvraag. ‘We wilden de maandelijkse lasten voor Alfio verlichten en tegelijkertijd extra geld vrijmaken voor de investeringen die hij wilde doen. Maar bij zijn vorige hypotheekverstrekker kon hij geen kant op. Traditionele banken zagen risico’s in bijvoorbeeld de leeftijd van de ondernemer en de cijfers die door corona wat lager waren. Maar Alfio heeft gewoon een eigen pand met een hypotheek die al bijna is afbetaald. Dus ja, welk risico loop je dan echt? Gelukkig heeft Mogelijk een heel andere visie en verstrekken zij financieringen met zakelijk onroerend goed als onderpand. Om de investeerder zoveel mogelijk zekerheid te bieden, hanteert Mogelijk de maximale loan-to-value van 70-75% en hebben ze het eerste recht van hypotheek. Natuurlijk kijken ze daarnaast ook naar de verdiencapaciteit van de ondernemer om te zien of hij de lening kan dragen. Maar daarbij kijken ze wel meer naar wat kán, in plaats van naar redenen om nee te zeggen. Bovendien heb je hier nog echt persoonlijk contact. Je weet dus met wie je te maken hebt en wat ze nodig hebben. Dat ging heel soepel.’
Deel dit artikel: