Fonds 10 nog geopend tot en met 12 juli. Lees hier meer of meld u direct aan
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

De macht van de makelaar

In de oververhitte huizenmarkt spelen makelaars een belangrijke rol. Daardoor liggen makelaars onder een vergrootglas en krijgen ze behoorlijk wat kritiek te verduren. Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter gaan in gesprek met Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, één van de top drie spelers in Nederland. Is de makelaar te machtig geworden?

Luister de hele podcast

 

Gijs onderkent dat de makelaardij onder vuur ligt. Er zijn te weinig huizen in de verkoop. De markt is 20% lager dan een jaar geleden, toen het er ook al niet rooskleurig voorstond. Het aanbod sluit niet aan op de vraag, waardoor mensen ontevreden worden en de druk op de makelaars toeneemt. Daarnaast brengen consumentenprogramma’s als Radar excessen aan het licht. Zo zouden verkoopmakelaars bijvoorbeeld een woning reserveren voor een klant van een bevriende aankoopmakelaar, met wie van tevoren dealtjes zijn gesloten. “Dat mag natuurlijk absoluut niet. Gelukkig zijn dit soort praktijken echt excessen die niet vaak voorkomen,” stelt Gijs. “Wij zijn geheel transparant naar onze verkopers: als klant heb je totaalinzicht. Transparantie geeft de klant vertrouwen.” Toch wil hij die transparantie niet zo ver doorvoeren dat ook de aankopende klant volledig inzicht krijgt in wat er voor een pand geboden wordt. “Een commissie van Binnenlandse Zaken heeft hiernaar gekeken en is er geen voorstander van. Het zou mooi zijn voor de aankoper, maar wil de verkoper dit ook? Er is nu al veel meer transparantie dan 20 jaar geleden. Je kunt op Funda precies zien wat de huizen in jouw buurt doen, dat was in die tijd ondenkbaar.”

Kwaliteitseis

In 2001 is de bescherming van het makelaarsberoep afgehaald. Zou het niet beter zijn om de beroepsgroep weer aan regels te binden, om het aangetaste imago af te komen? Gijs wijst erop dat binnen de NVM al strikte regels gehanteerd worden. Er zijn opleidingseisen, er is een klachtencommissie en er is tuchtregelgeving. Het zou een goede zaak zijn wanneer dit over de hele markt wordt getrokken. “Of het al dan niet een beschermd beroep is, doet er in feite niet zo toe, het gaat met name om de kwaliteitseis.”

Meer online?

In het huidige tijdsgewricht gaat alles via online platforms. Het businessmodel van de makelaar lijkt daarop achter te lopen. Gijs geeft aan dat er wel degelijk een verandering plaatsvindt: “Je ziet een duidelijke verschuiving naar online en deeldiensten. Waar eerst het volledige proces in handen was van de makelaar, willen sommige mensen nu zelf onderhandelen, en laten het opstellen van een contract of het doen van een bouwkundig onderzoek aan de makelaar over. Het standaardwerk van de makelaar wordt hierdoor steeds meer het leveren van maatwerk, dat gebaseerd is op relevante data.”

Vastgoedfinanciering

Overweegt u zakelijk vastgoed aan te kopen?  Heeft u al een object op het oog? Dan wilt u vast ook snel weten of u de financiering rond kunt krijgen. Als u op de website van Mogelijk de quickscan invult, dat kan al in één minuut, dan weet u binnen twee werkdagen welke leensom haalbaar is.