Fonds 11 is geopend voor inschrijving. Meer informatie of direct aanmelden.
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

De keerzijde van Brainport Eindhoven voor de woningmarkt

In de gemeenteraadsverkiezing is de woningmarkt een belangrijk thema. Zo ook in Eindhoven. Het economische succes van de stad kent ook een keerzijde. Hoe voorkomen ze in Eindhoven dat hun stad onbetaalbaar wordt? Wethouder Stijn Steenbakkers gaat erover in gesprek met Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter.

Luister de podcast

 

Brainport Eindhoven ontpopt zich steeds meer als motor van de Nederlandse economie. Bedrijven als ASML en NXP en de high-tech campus behoren tot de wereldtop. Niet voor niets riep het Amerikaanse Forbes Magazine Eindhoven negen jaar geleden uit tot meest innovatieve stad ter wereld. Maar, zo schrijft Stijn Steenbakkers in zijn manifest ‘Eindhoven Vooruit 2.0’, dit succes heeft ook een keerzijde. Hij vertelt: “Toen ik vier jaar geleden wethouder werd, was mijn missie om Brainport Eindhoven voor iedereen te maken. We zijn in geslaagd om er voor steeds meer mensen te zijn, maar zeker niet voor iedereen. Niet iedereen profiteert. Zo worden we een stad van twee snelheden. Aan de ene kant gaat het voorspoedig, aan de andere kant dreigen we vast te lopen. Er zijn veel mensen die zich afvragen of hun kinderen nog wel in Eindhoven kunnen blijven wonen, omdat het onbetaalbaar dreigt te worden.”

Triple helix als oplossing

Volgens Stijn heeft Brainport Eindhoven de sleutel tot de oplossing bijna in handen. “Brainport is iets unieks. De strategie erachter is triple helix; een samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Dat gebeurt niet alleen op papier, maar daadwerkelijk in de uitvoering. Op het gebied van wonen er is ook zo’n samenwerking nodig. Dat hebben we 120 jaar geleden ook gedaan in Eindhoven. Dat heette Eindhoven Vooruit – vandaar de titel van mijn manifest. Als het toen kon, kan het opnieuw.” Stijn is van mening dat er nu veel te veel tenders lopen, voor elk ontwikkelproject. “Dat kost tijd. Zo is het onmogelijk om snelheid te maken. Ook is er veel wantrouwen en argwaan tussen partners. Ik geloof erin dat we ‘mandjes van projecten’ aan moeten besteden, in plaats van alles los. Zo bouwen we een langdurige samenwerking op met ontwikkelaars en partijen uit de stad, waarbij de partners vertrouwen hebben in elkaar.”

Uitvoering

Om het plan van de CDA’er tot uitvoering te brengen, moeten wel alle neuzen dezelfde kant op staan. “Natuurlijk hebben we te dealen met versnippering in de gemeentepolitiek. Maar ik denk dat we elkaar als volwassen mensen aan kunnen kijken, het gaat hier immers om het wonen van mensen. Daar moeten we elkaar op kunnen vinden. Daarnaast is mijn voorstel om een regelslager aan te stellen, die ervoor zorgt dat we niet in een bureaucratisch moeras terecht komen. Samen moeten we snelheid en het realiseren van woningen van goede kwaliteit vooropstellen.”

Vastgoedfinanciering bij Mogelijk

Met een projectfinanciering van Mogelijk financiert u de aankoop, transformatie, nieuwbouw, verbouw of herontwikkeling van een object. Bent u benieuwd of wij uw object kunnen financieren? Doe vrijblijvend de quickscan en ontvang ons voorstel.