Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

De invulling van Nederland volgens gebiedsontwikkelaar BDP

Meer dan een miljoen Nederlanders wonen in een wijk die mede is vormgegeven door BDP. Daarmee is het bedrijf één van de grootste gebiedsontwikkelaars van ons land. De vraag van deze week: hoe kijken ze bij BPD naar het invullen van Nederland, in deze tijden van woningcrisis en oplopende bouwkosten? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter gaan erover in gesprek met Harm Janssen, directeur Gebiedsontwikkeling van BPD.

De ambitie van het Kabinet-Rutte IV is om elk jaar zo’n honderdduizend woningen te bouwen, om zo tot 2030 een miljoen extra woningen te realiseren. Volgens Harm Janssen is het goed dat die ambitie wordt uitgesproken, maar is het een hell of a job. “Om in de buurt te komen van die honderdduizend woningen, moet er binnenstedelijk getransformeerd en verdicht worden, en tegelijkertijd ook aan de randen van steden en dorpen gebouwd worden.”

Binnenstedelijke ontwikkeling

Harm Janssen geeft aan dat binnenstedelijk ontwikkelen veel tijd én geld kost. “Als ontwikkelaar heb je te maken met saneringen, complexe bouwlogistiek en heel veel regels. Door gebruik te maken van de crisis- en herstelwet wordt de procedure wel iets verkort, maar het is heel lastig om echt sneller te ontwikkelen.” Daar komen de torenhoge prijzen van bouwmaterialen en grondstoffen bij. “Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen nog verder gestegen. Bij BDP moeten we alle zeilen bij zetten om projecten kostendekkend te kunnen realiseren. Met veel gepuzzel en onderhandelen over de bouwkosten hebben we tot nu toe al onze projecten kunnen doorzetten. Maar ik sluit niet uit dat er in de toekomst projecten aangepast of tijdelijk stilgelegd moeten worden, omdat het niet rendabel meer is. Dan komen die miljoen woningen nog verder uit zicht.”

Prefab bouwen

Daarom is het volgens Harm Janssen zo belangrijk om ook aan de randen van steden en dorpen te ontwikkelen. “Als we voldoende en betaalbaar willen blijven bouwen, moeten we dat in minder complexe omgevingen doen. Daar zijn de projecten meer faseerbaar en kan er prefab gebouwd worden. Wij zijn zo’n vijf jaar geleden begonnen met het realiseren van woningen met geprefabriceerde systemen. De bouwkosten van die systemen stijgen minder hard en met prefab bouwen ligt het tempo een stuk hoger.”

Opgaves verbinden voor nieuwe kansen

Harm Janssen is blij met de investeringen die in het regeerakkoord staan voor het klimaat en de mobiliteit. “In elke gebiedsontwikkeling moeten de verschillende opgaves met elkaar verbonden worden, zoals energie, biodiversiteit en infrastructuur. Een mooi voorbeeld daarvan is het dorp Reeve, dat BDP samen met de gemeente Kampen op een klimaatdijk ontwikkelt. Deze dijk van 130 meter breed en twee kilometer lang is aangelegd om het stijgende waterpeil te managen, maar leent zich ook perfect voor 600 woningen, recreatie en nieuwe natuur. Door de ruimtelijke opgaves te combineren, komen er ook nieuwe kansen.”

Financiering voor beleggingspanden bij Mogelijk

Bij Mogelijk financiert u residentieel vastgoed: appartementen of woningen voor de verhuur. Mogelijk verstrekt financieringen voor beleggingspanden tussen € 50.000,- tot € 10.000.000,-. Wij hanteren een snel, voorspelbaar proces en aantrekkelijke condities.

Huurprijs berekenen?

Weet u nog niet precies wat de waarde is van het vastgoed en vraagt u zich af wat een reële huurwaarde kan zijn voor het pand, inclusief WWS punten? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend een property-scan aan. De informatie heeft u vervolgens binnen vijf minuten in uw mailbox.

Luister de hele podcast