Beleggen in vastgoed op Bonaire
De hypotheekrente is er een stuk hoger dan in Nederland, en wie een huis wil kopen kan niet enkel leunen op de hypotheekverstrekker. Je zult ook zelf diep in je zak moeten tasten. De vraag van deze week: hoe rolt het vastgoed op Bonaire? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter duiken in de vastgoedmarkt op Bonaire met Kurt Verbist van JAJO (het vroegere Janssen de Jong), de grootste Nederlandse bouwer in de Caribbean.
Kurt Verbist zoomt in op de verschillen die er zijn tussen het bouwen in Bonaire en in Nederland. “Het systeem daar is anders. De verkoop gaat langzamer en het is voor de meeste mensen heel lastig om aan een hypotheek te komen. Dat maakt het rondkrijgen van je businesscase tot een gecompliceerde zaak. Je bouwt niet van tevoren, maar alleen op het moment dat je het pand verkocht hebt. Het gemiddelde bruto-inkomen op Bonaire ligt op 1.800 euro, en de banken verstrekken slechts een hypotheek tot 30% van het inkomen.”
Plannen in ontwikkeling
Samen met de Nederlandse ministeries zijn er plannen ontwikkeld om mensen makkelijker aan een woning te helpen. Zo is er sprake van een hypotheekgarantie en wordt er (ver)huursubsidie en subsidie voor de bouw beschikbaar gesteld. Op Bonaire zijn heel weinig sociale woningen. In Nederland is 30% van de woningen sociaal, maar in Bonaire is de verhouding 1 op 7, terwijl het daar veel meer nodig is. Op dit moment worden er plannen ontwikkeld om met privaatgeld sociale woningen te ontwikkelen.
Maarten de Gruyter is onlangs in Bonaire geweest en heeft daar gesproken met allerlei partijen om hier invulling aan te geven. “Het model werkte goed. We zaten twee dagen met bedrijven als JAJO en de top van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan tafel en iedereen was enthousiast. Maar een half uur voor mijn vliegtuig vertrok had ik nog een gesprek met de wethouder die hierover ging. Dat gaat natuurlijk helemaal nergens over!” Kurt vult aan dat de wil om te bouwen er bij de overheid wel degelijk is, het probleem zit bij het ambtelijk orgaan. Iemand moet dat gaan doorbreken om tot resultaat te komen.
Woningen uit de 3D-printer
Om betaalbaarheid voor inwoners te bereiken, is JAJO actief met woningen uit de 3D-printer. “De betonprinter print wanden”, legt Kurt uit. “Het gaat hierbij om prefab woningen, maar bij echte prefab heb je veel investeringen nodig. Bij een printer is dat minder, met vier man print je in twee weken een huis. We kunnen hiermee zowel in huurwoningen als in koopwoningen voorzien.”
Tip van Kurt
Kurt heeft nog een tip voor mensen die op Bonaire in woningen willen investeren. “In de Caribbean moet je niet alleen geld meenemen, maar ook geduld en tijd. Het is een andere cultuur. Je moet ze wat ruimte geven, want niet alles gaat daar van vandaag op morgen.”
Vastgoedhypotheek Bonaire en Curaçao bij Mogelijk
Ziet u kansen in een belegging in recreatief vastgoed op de eilanden Curaçao en Bonaire? Dankzij gedegen kennis van de eilanden en het juist netwerk ter plaatse, kan Mogelijk recreatief vastgoed op Curaçao en Bonaire financieren. Lees hier meer over de Vastgoedhypotheek Bonaire en Curaçao.
Luister de aflevering
Deel dit artikel: