Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Behouden visie op vastgoed financieren

“Nu steeds meer aanbieders de markt van MKB & vastgoedfinanciering betreden, zien wij soms verrassende dingen gebeuren. Zo kennen we partijen die tot wel 90-100% van de Loan-to-Value (LTV) financieren. Of partijen die fondsen aanbieden met maar een gedeeltelijke hypothecaire dekking. Bij Mogelijk kiezen we een andere weg. We hanteren voor onze financieringen in basis een grens van 70% LTV. De hypothecaire dekking is om investeerders te beschermen. We financieren immers met kapitaal van investeerders dat zij persoonlijk hebben opgebouwd, daar gaan wij met de grootst mogelijke zorg mee om. Onze behouden visie is onze kracht”, stelt algemeen directeur van Mogelijk Folkert Eggink.

Wat is LTV en waarom is het belangrijk?

LTV staat voor Loan-to-Value, een cruciale maatstaf in vastgoedfinanciering. De LTV is het percentage waarin de leensom wordt afgezet tegen de waarde van het onderpand. Hoe lager de LTV hoe meer zekerheid dat de leensom kan worden terugbetaald uit de opbrengst van (executie) verkoop van het onderpand. Bijvoorbeeld, als de marktwaarde van een pand €1 miljoen is en de lening is €650.000, dan is de LTV 65%.

Investeerders beschermen

“Bij Mogelijk staat de bescherming van investeerders voorop. Dat zit verankerd in ons DNA. Een te hoge LTV kan leiden tot situaties waarbij het vastgoed onder water komt te staan. Dit betekent dat de lening hoger is dan de marktwaarde van het pand. Wij besparen investeerders deze stress. Door behoudend te financieren, minimaliseren we het risico voor onze investeerders, zelfs in uitdagende economische tijden”, legt Rozalinda van Leeuwen, Relatiemanager Investeerders bij Mogelijk uit.

Waarom altijd met het recht van eerste hypotheek?

Vastgoedfinanciering of ondernemersfinancieringen worden vaker aangeboden als belegging. Er zijn fondsen die maar deels investeren in leningen met hypothecaire zekerheid. Of fondsen met enkel het recht van tweede hypotheek. Dat doen wij bij Mogelijk anders. Bij ons kunt u één-op-één de zakelijke hypotheek van een ondernemer financieren of beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Daarbij geldt het recht van eerste hypotheek. Rozalinda: “Het recht van eerste hypotheek is bijzonder sterk en geeft het eerste recht op opbrengsten bij uitwinning en gaat dus zelfs voor op bijvoorbeeld de Belastingdienst. Dit biedt maximale zekerheid aan onze investeerders en dat is ons uitgangspunt.”

Zekerheden

“Naast het recht van eerste hypotheek bieden we nog meer zekerheden. Beleggers die hun kapitaal inleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds genieten van risicospreiding omdat er meerdere panden en ondernemers worden gefinancierd. En bij de één-op-één financiering bieden we het Mogelijk Plus arrangement. Mogelijk Plus voert de leningadministratie en neemt het debiteurenrisico op betaling van de maandelijkse rente en aflossing tijdelijk over. Blijft betaling van de maandelijkse rente- en aflossing door de debiteur uit, dan benadert Mogelijk Plus de debiteur actief. Als blijkt dat de situatie van de debiteur geen andere uitweg meer biedt, wordt overgegaan tot het liquideren van de lening. Gelukkig is dit nog maar zelden voorgekomen. In geval de liquidatie, wordt het onderpand geveild of discreet verkocht om de hoogst mogelijke opbrengst te genereren. Mogelijk Plus voert de regie over het gehele proces van achterstanden en streeft naar een zo probleemloos mogelijke afwikkeling voor de investeerder. In deze situaties staat het ontzorgen van onze investeerders centraal.”

Duurzaam groeien

“Onze behouden aanpak, betekent dat wij duurzaam groeien op een manier die stabiliteit waarborgt. Door vast te houden aan 70% LTV, met soms als uitzondering  projectfinanciering of residentieel verhuurd vastgoed, zorgen we ervoor dat we geen onnodige risico's nemen die de belangen van onze investeerders in gevaar zouden kunnen brengen. In een wereld waarin anderen misschien bereid zijn meer risico te nemen, blijven wij vastberaden om investeerders zo goed mogelijk te beschermen tegen onnodige financiële tegenvallers”, vervolgt Rozalinda.

Behouden visie op vastgoed financieren

Folkert besluit: "Investeren is nooit zonder risico. Onze behouden visie op vastgoed financieren, is ons commitment aan investeerders. We zijn trots op ons beleid, omdat we geloven dat dit de enige verantwoordelijke manier is om vastgoedfinanciering aan te bieden."

Wilt u meer weten over investeren bij Mogelijk? Neem gerust contact met ons op voor een individuele kennismaking of kom naar een van onze kennissessies. Wij staan u met plezier te woord!