Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Bedrijfspand financieren als ondernemer? 5 tips!

Als ondernemer droomde u altijd al van uw eigen pand. Geen huur meer wegbrengen, kapitaal opbouwen in uw eigen pand en niet langer afhankelijk zijn van een verhuurder. Wanneer u het ideale pand vindt, komt het lastige gedeelte; financiering zoeken. Bij Mogelijk zijn ondernemers aan het juiste adres. Accountmanager Marcel Palsgraaf geeft u alvast 5 tips bij uw zoektocht naar financiering.

1. Beoordeel goed de waarde en kwaliteit van het object

“Ook al bent u er zelf nog zo weg van, u doet er goed aan om objectief de waarde en de kwaliteit van het pand te bekijken. De WOZ-waarde en zaken als voorzieningen in de buurt geven al een aardig beeld. Maar kijk ook naar het onderhoud en de geldende vergunningen voor het pand. Wilt u het als kantoorruimte gebruiken, let dan ook op het energie-index. Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw een energie-index hebben van 1,3 of hoger. 

Besef ook dat een financier met andere ogen naar de waarde kijkt. Een pand dat heel specifiek bestemd is voor een bepaalde activiteit - bijvoorbeeld een laswerkplaats - is minder makkelijk te verkopen dan een multifunctioneel pand op een aantrekkelijke locatie. Dat bepaalt mede de waarde en de financierbaarheid.”

2. Kijk verder dan de bank

“De financieringsmarkt van zakelijke hypotheken is veranderd. Als gevolg van wet- en regelgeving is het voor banken een stuk minder aantrekkelijk om een zakelijke hypotheek aan te bieden. Zeker aan startende ondernemers die nog geen klinkende jaarcijfers kunnen tonen. Ook voor relatief kleinere leningen, alles onder € 5 miljoen, kun je bijna niet meer bij een bank terecht. 

Omdat er duidelijk wel behoefte is bij (startende) MKB-ers en andere ondernemers, is Mogelijk ruim 5 jaar geleden gestart met peer-to-peer  vastgoedfinancieringen. Wij beoordelen hypotheekaanvragen en leggen deze voor aan een netwerk van private investeerders. In onze beoordeling is de waarde van het pand belangrijker dan jaarcijfers of prognoses. Een quickscan geeft al een eerste indicatie en daarna kan het snel gaan. Vaak is de hypotheek binnen een week geregeld.” 

3. Breng eigen geld in

“Waar in de particuliere woningmarkt vaak het volledige aankoopbedrag gefinancierd kan worden, is dat voor zakelijke hypotheken anders. U zult eigen geld moeten inbrengen. Afhankelijk van het pand is dat gemiddeld 15%- 50% van de waarde. Voor een pand van € 300.000,- betekent dat minimaal € 45.000,- eigen middelen. 

De reden hiervoor is dat een investeerder graag wil zekerheid op zijn investering. Gaat de ondernemer failliet of betaalt hij om een andere reden niet, dan kan het pand verkocht worden en krijgt de investeerder met de opbrengst van de verkoop zijn geld terug. Om zeker te zijn dat hij zijn volledige investering terug krijgt, financiert hij tot een bepaald deel van de waarde. Dat noemen we Loan-to-Value. 

Ook voor u als ondernemer biedt dit zekerheid; de kans dat u na verkoop met een restschuld blijft zitten, is kleiner.”

4. Laat u informeren over de doorlooptijden

“De banken hebben over het algemeen een aantal weken nodig, terwijl Mogelijk een zakelijke hypotheek soms al binnen een week kan realiseren. Als er haast is bij is, dan is Mogelijk een geschikte partij voor de ondernemer. 

Na het invullen van de quickscan ontvangt u een eerste offerte en uitnodiging voor een gesprek. Hierna stelt Mogelijk een informatiememorandum op en krijgt u een definitief voorstel met onder andere exacte leensom, looptijd en rente. Dit voorstel wordt voorgelegd aan het netwerk van private investeerders. Wordt uw aanvraag geclaimd, dan kan deze 1-op-1 gefinancierd worden door de investeerder.”

5. Houdt rekening met een hogere rente dan bij een particuliere hypotheek

“De rente is historisch laag en voor uw eigen woning kunt u deze waarschijnlijk ruim onder de 2% voor 10 jaar vast zetten. Schrik dan niet als de rente voor zakelijk vastgoed toch even hoger ligt. Dit heeft te maken met het feit dat er minder geldverstrekkers zijn. Daarnaast zijn de risico’s van zakelijk vastgoed groter dan particuliere woningen. Bovendien kent zakelijk vastgoed een snellere afschrijving. Voordeel is wel dat u bij Mogelijk altijd boetevrij kunt aflossen.”