Een unieke productie van BNR, gesponsord door Mogelijk

Radioreeks 'Vastgoed Gezocht'

Is beleggen in vastgoed een goed keuze nu de rente op spaarrekeningen historisch laag is? Wat zijn de kansen en welke risico's gaan ermee gepaard? In de radioreeks Vastgoed Gezocht gaan Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter op zoek gaan naar antwoorden op prangende vragen over vastgoed. Daarnaast wordt gesproken over grote vraagstukken zoals woningbouw, het anders inrichten van kantoren en het transformeren van winkelpanden. Mogelijk  sponsort dit radioprogramma over vastgoed om kennis over dit onderwerp toegankelijk te maken voor een brede doelgroep.

Maarten Bouwhuis is presentator van BNR Nieuwsradio, Maarten de Gruyter is projectontwikkelaar en werd in 2018 uitgeroepen tot vastgoedman van het jaar.

Vastgoed Gezocht is er vanaf 12 april elke maandagavond om 19.00 uur en ook hier terug te luisteren. Naast deze podcast kunt u ook luisteren naar de radioreeks 'Het Geld en de Stenen'. In deze uitzendingen delen ondernemers, vastgoedbeleggers en investeerders hun ervaringen over vastgoed financieren.

Luister hier de radioreeks Vastgoed Gezocht

Een tweede woning als belegging, is dat interessant?

Een tweede woning raakt in trek om rendement op te bouwen. Appartementen voor de verhuur blijken populair. Zeker niet alleen Amsterdam is de focus, maar juist ook buiten de Randstad. Vastgoedbeleggers zijn vaak ondernemers die een passief inkomen willen creëren.

In deze eerste aflevering is financieel planner bij Poundwise Fleur Slaman aan het woord. Ze ziet veel doorstromers die besluiten om de woning die ze achterlaten niet te verkopen maar te gaan verhuren. Ook zijn er ondernemers die dit vastgoed zien als kans om hun geld aan het werk te zetten. Wat zijn de mogelijkheden, welke risico's kleven er aan zo'n investering en hoe zit het met de maatschappelijke impact van deze trend? Mogelijk sponsort deze radioreeks met als doel kennis rondom vastgoedbeleggen te vergroten.

Heb je voor het financieren van vastgoed een bank nodig?

De meeste ondernemers hebben een financiering nodig voor de aanschaf. De vraag die centraal staat in deze uitzending: heb je daar nog een bank voor nodig? Roel van der Bilt, directeur Rabo Real Estate legt uit hoe de bank aankijkt tegen mogelijkheden die ondernemers vandaag de dag hebben om aan financiering te komen voor hun bedrijfspand. Ook wordt gekeken naar alternatieve aanbieders. De vraag is: duurt dat proces bij de bank niet veel te lang? In deze uitzending komen ook de horecaondernemers van House of Bird aan het woord die een deel van hun vastgoed financierden bij Mogelijk.

Kantoren; wat gebeurt daarmee na corona?

Het thuiswerken is ontdekt. Sommige ondernemers zeggen hun huurcontract op. De vraag is of dit op grote schaal gaat gebeuren. Luister de aflevering van Vastgoed gezocht. Te gast is Coen van Oostrom van EDGE, het voormalige OVG Real Estate. Hij is één van de bekendste kantorenontwikkelaars van ons land en stelt dat met name in de grote steden de kantoorfuncties behouden zullen blijven.
De belangrijkste functie van het kantoor is talentbinding, dat zal ook na corona belangrijk zijn. Maar dan wel een kantoor vol beleving. 

Worden leegstaande winkels getransformeerd naar woningen?

De retail had het al niet makkelijk en de coronacrisis doet daar nog een extra schepje bovenop. De grote vraag die in deze podcast dan ook centraal staat is: Hoe gaan we deze leeggekomen panden straks weer vullen? Retailadviseur van Locatus Gert-Jan Slob en projectontwikkelaar en voormalig vastgoedman van het jaar Maarten de Gruyter laten hier hun licht over schijnen. Zij vertellen hierbij onder andere over de opkomende faillissementen en wat de gemeenten hier zelf aan kunnen doen. Zijn de binnensteden nog wel te redden? Wat is er te doen met de lege panden? Een flinke worsteling, voor zowel beleggers als gemeenten. U hoort het in deze podcast.

Is vastgoedbeleggen voor iedereen weggelegd?

Online trainingen die je leren om succesvol te beleggen in vastgoed, het aanbod is groot vandaag de dag. De vraag van deze week: schuilt in iedere Nederlander een vastgoedprofessional of kun je toch maar beter een echte studie volgen? Te gast is Cees Koomen, als docent verbonden aan Nyenrode en Amsterdam School of Real Estate. Op deze post HBO-opleiding worden vastgoedprofessionals klaargestoomd voor de volgende stap in hun loopbaan. Of je nu projectontwikkelaar, analist of vastgoedconsultant wilt worden. Daarnaast is er zoals gezegd ook een categorie Nederlanders die via online trainingen een graantje hoopt mee te pikken van de booming vastgoedmarkt. Is het slim om je in te schrijven of schuilt er ergens een risico in de beloftes die mensen hier krijgen voorgeschoteld?

Cashen met een recreatiewoning

Steeds meer Nederlanders kopen een vakantiewoning. Niet alleen om er zelf in te verblijven, maar ook om te profiteren van het rendement door de woning te verhuren. De vraag die in deze aflevering centraal staat is: kun je cashen met een recreatiewoning?

De belangrijkste belastingregels in het vastgoed

Van overdrachtsbelasting tot wel of geen btw en de verhuuropbrengsten die in box 1 of 3 komen; welke fiscale vastgoedregels moet je zeker kennen? In deze aflevering is René Maat te gast, vastgoedfiscalist en partner van Rechtstaete. Wat zijn de belangrijkste belastingregels die gelden voor mensen in het vastgoed? En hoe zit het nou met dat tweede huis dat je verhuurt en waar je stiekem toch wel een beetje werk aan hebt.

Zo ontmantelen we oude gebouwen

In Nederland staan heel wat gebouwen die niet meer voldoen aan de huidige eisen. Is er een andere bestemming voor te bedenken, of gaat de sloopkogel ertegenaan? In deze podcast wordt ingezoomd op gebouwen die tegen de vlakte gaan. Hoe slopen we die zo duurzaam mogelijk?

De impact van blockchain op vastgoed

De combinatie blockchain en vastgoed zorgt ineens voor allerlei nieuwe mogelijkheden. Al in 2019 vond de eerste vastgoedtransactie met deze technologie plaats. Blockchainspecialist Olivier Rikken vertelt over de impact van blockchain op vastgoed. Hebben we voor de overdracht van eigendom en het afhandelen van huurcontracten geen notaris meer nodig?

Grote grijze dozen in het landschap

Op steeds meer plekken aan de snelweg verschijnen ze: de XXL distributiecentra. Langs onze skyline stapelen de grijze dozen zich op. Goed voor de economie natuurlijk, maar Nederland wordt er niet echt mooier op. Hoelang moet deze verdozing nog doorgaan?

De vastgoedbelegger onder vuur

Voor starters wordt het steeds moeilijker om aan een betaalbare woning te komen. Vastgoedbeleggers kapen woningen voor hun neus weg en drijven de prijzen tot recordhoogte. Dat is het beeld dat leeft. Moet de vastgoedbelegger aan de ketting? Hoogleraar vastgoedeconomie aan de Tilburg University Dirk Brounen houdt zijn hart vast voor studenten en is voorstander van een herziening van onze woningwet.

Een stad op drijvende pontons

Een watervilla is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Toch komt er bij de realisatie van drijvende eilanden met grootschalige woningbouw nog heel wat kijken. De vraag van deze week: wonen we straks massaal op het water?

Te gast is Karina Czapiewska van Blue21, dat bureau is al vijftien jaar bezig met de ontwikkeling van drijvende woonplatformen. Hier in Nederland zijn al wel voorbeelden van enkele tientallen watervilla's in Amsterdam en Rotterdam met name. Maar voor de grootschalige conceptplannen moeten we de grens over, naar Scandinavië en Zuidoost-Azië met name. Czapiewska legt uit waarom wonen op drijvende eilanden een goed idee is en wat daar allemaal bij komt kijken.

Welke invloed hebben de oplopende grondstofprijzen op vastgoedprojecten?

Investeren in nieuwbouwprojecten wordt niet makkelijker, zeker nu in een jaar tijd de grondstofprijzen extreem zijn gestegen. Grote prijsstijgingen tot 70% gelden voor sommige staalsoorten, asfaltproducten en hout. En dat zorgt weer voor een flinke stijging van de bouwkosten.

Agrarisch vastgoed is niet doorsnee

Van melkveehouderij tot tuinbouwbedrijf of een manege. Dit soort vastgoedobjecten vind je meestal niet op het raam van de doorsnee makelaar. De vraag van deze week: ligt dat agrarisch vastgoed nog een beetje lekker in de mark?

Bouwen in de polder

De woningnood loopt op en de schreeuw om meer woningen wordt steeds luider. De huidige trend is om zo veel mogelijk in de stad te bouwen. Maar is grootschalige woningbouw in de buitengebieden niet ook een oplossing? Peter Boelhouwer, hoogleraar aan de TU Delft, denkt van wel. Er is immers ruimte genoeg: twee derde van Nederland wordt ingenomen door landbouw en veeteelt. Hij weegt de voor- en nadelen van bouwen in de polder af.

Woontorens in de stad

Indrukwekkende skylines zoals in Manhattan, Hong Kong en Frankfurt vind je in Nederland niet. Toch gaat ook ons land de komende jaren meer de lucht in bouwen, denkt Jacco van Dijk. Als directeur van Byldis, een bedrijf dat prefab materialen voor woontorens levert, is hij nauw betrokken bij de bouw van de Zalmhaven in Rotterdam. Met zijn 215 meter wordt dit de hoogste woontoren van Nederland. Zullen er meer volgen?

De macht van de makelaar

Makelaars spelen een grote rol bij de aan- en verkoop van huizen. Wel klinkt er kritiek. De vraag van deze week: is de makelaar in deze oververhitte woningmarkt te machtig geworden?

Wonen in 2040

De stad van de toekomst. Hoe zal die eruitzien? Te gast in deze uitzending is Jos Lichtenberg, mede-initiatiefnemer van Living Lab 040. Dit is een nieuwe woonwijk in het noorden van Eindhoven, waar 109 woningen worden ontwikkeld. Hier worden de komende vijftien jaar experimenten gedaan met nieuwe bouw- en leefconcepten. 

Technologie in de vastgoedsector

De bouw- en vastgoedsector staan niet bepaald bekend als innovatief. Toch zijn er steeds meer technologische toepassingen die het verschil kunnen maken. Wouter Truffino, initiatiefnemer van Holland PropTech & ConTech, helpt de bouw en vastgoed aan nieuwe technologie, digitalisering, innovatie, duurzaamheid en circulariteit.

Financieren jullie mijn object?
Doe binnen 1 minuut vrijblijvend de quickscan en hoor binnen 2 werkdagen welke leensom haalbaar is.
Start direct de quickscan
Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:

HomeVastgoed Gezocht