Fonds 11 is geopend voor inschrijving. Meer informatie of direct aanmelden.
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Een stad op drijvende pontons

Wonen op het water geeft sommige mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Er zijn plekken op de wereld waar het de enige oplossing is om de groeiende bevolking onderdak te bieden. Blijft het in Nederland bij een paar kleinschalige projecten in Amsterdam en Rotterdam, of wonen we straks allemaal in een watervilla?

Blue21 ontwikkelt al vijftien jaar drijvende woonplatformen, zoals watervilla’s in Amsterdam en Rotterdam. Dat is heel anders dan op een opgespoten eiland. Er is ook een groot verschil tussen een woonboot en een watervilla; de woonboot wordt gezien als schip en krijgt een tijdelijke vergunning. Blue21 zou graag een grootschaliger project ontwikkelen zoals een stadsdeel op het water. “Met woningen, maar ook retail en voorzieningen als waterzuivering. In Finland worden drijvende eilanden gerealiseerd om op te wonen, rondom een tunnel die gebouwd wordt tussen Helsinki en Tallin", vertelt Karina Czapiewska van Blue21. Op een groot ponton worden meerdere gebouwen gezet. In de zee is genoeg plek om zoiets te realiseren, zoals in ook HongKong wordt gedaan. "Wonen op het water is een alternatief bij wereldwijd gebrek aan ruimte in de stad en bij overstromingsgevaar. Opgespoten land kost jaren om in te klinken, een drijvende wijk kan sneller worden gerealiseerd. Financierbaarheid is erg verbeterd de afgelopen jaren."

Luister de hele podcast

 

In Nederland zijn al veel drijvende villa's, zoals de vorig jaar in de Rotterdamse Nassauhaven gebouwde achttien woningen. Pieter Figdor van Public Domain Architects: "We hebben te maken met getij en de drijvende woning moet stabiel liggen en duurzaam zijn. Er zijn afpraken gemaakt met banken zodat bewoners een hypotheek konden krijgen." Voor projectontwikkelaars zijn de stappen hetzelfde, behalve dat er een drijvend platform moet komen in plaats van een fundering. Dat moet aan de bodem bevestigd worden met meerpalen of ankers. Er is een verbinding met de kade nodig en een aanvaarbeveiliging. Gemeentes geven steeds vaker normale woonvergunningen af voor drijvende huizen zodat je een verzekering en een hypotheek kunt afsluiten, al is de bankenkeuze nog beperkt.

De deskundigheid van Mogelijk

Bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen kunt u vertrouwen op goede kennis en advies van verschillende projectontwikkelaars. Onze vastgoedspecialisten hebben al meer dan twintig jaar ervaring in vastgoedontwikkeling. Een van onze oprichters is zelf projectontwikkelaar; hij weet als geen ander welke kansen en risico’s bij een investering komen kijken.

Bent u benieuwd of wij uw object kunnen financieren? Doe vrijblijvend de quickscan en ontvang ons voorstel.

Doe de quickscan