Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Zo ontmantelen we oude gebouwen

In Nederland staan heel wat gebouwen die niet meer voldoen aan de huidige eisen. Is er een andere bestemming voor te bedenken, of gaat de sloopkogel ertegenaan? Hoe slopen we die zo duurzaam mogelijk?

De bebouwde omgeving in Nederland wordt door Michel Baars beschouwd als een magazijn vol bruikbare grondstoffen. Het doel van zijn bedrijf New Horizon is het tot stand brengen van een circulaire vastgoedeconomie in ons land. "Wij hebben een methode ontwikkeld om gebouwen op een duurzame manier te ontmantelen. Nog te vaak worden alle vrijgekomen grondstoffen in grote containers verzameld en als afval afgevoerd, waarna allemaal gloednieuwe bouwmaterialen worden aangevoerd. Zonde, want veel materialen zijn direct te hergebruiken of te upcyclen. Op een aantal toxische materialen na, kan alles hergebruikt worden", weet Michel.

Luister de hele podcast

Modulair bouwen is de toekomst

Op dit moment sloopt het bedrijf het gebouw van De Nederlandsche Bank. "Met respect voor alle verschillende legosteentjes. Aan de andere kant van Amsterdam worden daar bijvoorbeeld vijftien zorgappartementen van gebouwd", vertelt Michel. Kantoorgebouwen van 35 jaar oud worden nu volledig gesloopt omdat dat vaak de snelste oplossing is. "De helft van de gebouwen moeten we totaal slopen omdat ze nooit meer uit elkaar te krijgen zijn voor hergebruik. Dat kost nu veel energie, maar die kennis kunnen we omzetten in nieuwe ontwerpprincipes. Modulair bouwen zorgt ervoor dat gebouwen in de toekomst verschillende functies kunnen krijgen."

Duurzaam is duurder zolang vervuilen niks kost

"Over het algemeen vindt de bouwwereld het nog lastig om hergebruikte materialen terug te plaatsen. Ik snap wel dat de kleine winstmarges ervoor zorgen dat deze bedrijven risico's mijden. Er zijn veel grote bedrijven met een bepaalde bedrijfscultuur die twintig jaar geleden paste bij de snelheid van verandering. Maar nu alles zo snel verandert, zijn zij niet meer in staat om de ontwikkelingen goed te volgen." Michel is voorstander van het verplichten van een grondstofinventarisatie voorafgaand aan het slopen van een gebouw en het naleven van het verbod op het mengen van afval. "Alleen als je scheidt aan de bron, kunnen er nog herbruikbare materialen uitgehaald worden. De vervuiler moet ook gaan meebetalen, want duurzaam is duurder zolang vervuilen niks kost."

Projectfinanciering van Mogelijk

Met een projectfinanciering van Mogelijk financiert u de aankoop, transformatie, nieuwbouw, verbouw of herontwikkeling van een object. Uw plannen realiseren, dat vormt voor ons het uitgangspunt. Vastgoedontwikkeling zit in ons DNA, we kennen de kansen als geen ander. Dient u bij ons uw aanvraag in, dan weet u binnen 48 uur welke leensom haalbaar is. Onze vastgoedspecialisten bekijken onder andere uw financieringsbehoefte, het projectplan, de vergunningen en de bestemming.

Bent u benieuwd of wij uw object kunnen financieren? Doe vrijblijvend de quickscan en ontvang ons voorstel.