Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Zijn houten woningen uit de fabriek de toekomst?

De grootste bouwbedrijven in ons land zien toekomst in woningen die van de lopende band rollen en grotendeels bestaan uit hout. Met dit nieuwe concept, Flow genaamd, denkt BAM Wonen sneller en goedkoper te kunnen bouwen. De vraag van deze week: hoe kan deze manier van bouwen opgeschaald worden? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken hierover met Dinant te Brinke, directievoorzitter van BAM Wonen.

Dinant gaat in op de voordelen van het concept Flow: “De bouwtijd van rijtjeshuizen of twee-onder-een-kapwoningen is ongeveer een jaar. Dit kan aanzienlijk worden versneld. Voor houtbouw zijn veel minder activiteiten op de bouwplaats nodig, en er komt veel meer gestandaardiseerd uit de fabriek. Dit leidt niet tot huizen als eenheidsworsten: alles wat nu kan, kan met Flow ook. Het biedt zelfs nog meer ontwerpvrijheid, fabrieksmatig betekent niet dat het allemaal hetzelfde is. Wij kunnen de woningen grotendeels off-site bouwen en dan in één dag op de bouwplaats neerzetten. Hierbij maken we gebruik van zogenaamde droge verbindingen, waarbij de delen niet in beton aan elkaar verlijmd worden, maar droog worden verbonden. Dit maakt het mogelijk om snel te bouwen. Een ander groot voordeel hiervan is dat het gedemonteerd kan worden. Dat komt ten goede aan de circulariteit.”

Grondgebonden woningen en gestapelde appartementen

Op dit moment is BAM Wonen bezig met grondgebonden woningen, maar ook gestapelde appartementen kunnen op deze manier gebouwd worden. Daar is veel vraag naar. “Op dit moment zitten veel babyboomers met z’n tweeën in een grondgebonden woning met te veel kamers. Ze stromen niet door naar een kleiner appartement om ruimte te maken voor jonge gezinnen, omdat er te weinig seniorenappartementen zijn. Wanneer je de lucht ingaat, kun je niet volstaan met uitsluitend hout. Voor die constructie heb je ook beton en staal nodig, waardoor er meer activiteiten op de bouwplaats moeten plaatsvinden.”

Winst door snelle oplevering

Hout is een relatief duur product. Is het toch mogelijk om te concurreren met traditionele betonbouw? “Qua materiaal is een houten huis duurder, maar je wint door snel op te leveren. Daar zit de grote winst. Bovendien wordt door de energiecrisis de prijs van beton en staal enorm opgedreven. De restwaarde van hout is ook veel groter, en als straks de CO2-taks er komt, gaat het met hout snel de goede kant op: met hout kun je in de buurt van natuurgebieden bouwen zonder stikstofemissie en CO2-uitstoot. In 2030 willen we volledig emissieloos kunnen bouwen.” BAM Wonen werkt uitsluitend met duurzaam hout uit speciaal daarvoor in Europa aangelegde bossen. Voor elke boom die daar wordt weggehaald, komt een andere in de plaats.

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de hele podcast