Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Woontorens in de stad

In Nederland is Rotterdam de enige stad met een skyline. Daar komt binnenkort een eyecatcher bij: De Zalmhaven wordt met 215 meter de hoogste woontoren van Nederland. Jacco van Dijk is directeur van Byldis, een bedrijf dat prefab materialen voor woontorens levert, en is nauw betrokken bij de bouw van De Zalmhaven. Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spraken hem.

Luister de hele podcast

 

Byldis maakt niet alleen prefab materialen die op de bouwlocatie in elkaar worden geschroefd, maar is ook direct betrokken bij het ontwikkelen en ter plekke afbouwen daarvan. Jacco legt uit: “De elementen worden gemaakt in de fabriek in Veldhoven en gaan vervolgens op een trailer naar de bouwlocatie.” Het grote voordeel van prefab? De snelheid waarmee er gebouwd wordt. “In Rotterdam kunnen we een laag per week in elkaar zetten. In Engeland zijn we bezig met een project om 500 appartementen volledig modulair te bouwen. Daar is de bouwtijd twee keer zo snel als bij de traditionele manier van bouwen.”

Woontorens als oplossing voor het probleem van de woningnood?

Volgens Jacco is het een heel goed instrument, maar niet altijd en overal inzetbaar. “Woontorens leveren zeker binnen stedelijk gebied met beperkte ruimte een goede bijdrage, maar zitten niet in de Nederlandse cultuur. Neem Utrecht als voorbeeld. Daar is de vraag nog steeds of er hoger gebouwd mag worden dan de Domtoren.” Ook het kostenaspect speelt een rol. Hoogbouw is duurder dan een grondgebonden woning, maar kan in principe ook meer opleveren. “Je moet hoog genoeg bouwen om de kosten terug te verdienen. Je moet alleen wel rekening houden met een mogelijk kantelpunt: boven de 70 meter ben je verplicht door het hele gebouw een sprinklerinstallatie te installeren, en dat is een miljoeneninvestering. Vandaar dat er maar weinig woontorens net boven de 70 meter worden gebouwd.”

De Nederlandse Burj Khalifa?

400 betonplaten, 250 trappen en bordessen, 425 appartementen, 33 herenhuizen en 54 verdiepingen en dat alles 215 meter hoog. Dat is De Zalmhaven in Rotterdam. In Dubai staat de Burj Khalifa van 828 meter hoog. Op dit moment is men bezig met de bouw van een gebouw dat meer dan een kilometer de lucht in gaat. Ziet Jacco een vergelijkbare toren in Nederland verschijnen? “De Burj Khalifa is puur prestige, daar is nooit een businesscase van te maken. Het gebouw is volledig op locatie gebouwd, en weet je wat voor instrumentarium je nodig hebt om nat beton 800 meter omhoog te pompen? Ook het inzetten van prefab elementen gaat niet helpen om een dergelijk gebouw rendabel te maken. Laten wij het maar bij de Nederlandse nuchterheid houden.”

Projectfinanciering van Mogelijk

Vastgoedontwikkeling zit in ons DNA. Ook in dat van u? Dan ben u van harte welkom bij Mogelijk. Met een projectfinanciering van Mogelijk financiert u de aankoop, transformatie, nieuwbouw, verbouw of herontwikkeling van een object. Bent u benieuwd of wij uw object kunnen financieren? Doe vrijblijvend de quickscan en ontvang ons voorstel.

U kunt hier de podcast met het volledige interview met Jacco van Dijk, directeur van Byldis, luisteren.