Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Wet Excessief lenen voor DGA's: herfinancieren kan met Mogelijk

Lenen van je eigen BV is sinds 1 januari aan maxima gebonden. Volgens de nieuwe wet Excessief lenen telt een lening boven € 700.000,- mee voor de inkomstenbelasting. Wil je als DGA een vastgoedlening van je eigen BV herfinancieren? Dan kan Mogelijk daarbij helpen. Accountmanager Nik Peeters, legt uit. 

Wat zegt de nieuwe wet?

“De Wet Excessief Lenen bij de eigen vennootschap, die geldt sinds 1 januari 2023, bepaalt dat DGA’s belasting moeten betalen over leningen en kredieten die zij hebben bij hun eigen BV, als het totale bedrag van deze leningen meer dan € 700.000,- bedraagt. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande leningen. Zo wil de overheid belastingontwijking tegengaan door een grens te stellen aan het bedrag dat DGA’s kunnen lenen van hun BV zonder daarover belasting te betalen. Overigens geldt dit niet voor een lening voor de eigen woning, deze valt buiten de wetgeving”. 

Want anders…?

“Dan kan de fiscus je lening geheel of gedeeltelijk zien als salaris waarover je inkomstenbelasting moet betalen. De nieuwe regels gelden sinds begin dit jaar, maar het eerste peilmoment is 31 december 2023. Je hebt dus nog even om desgewenst een andere oplossing te vinden. Herfinancieren bijvoorbeeld.” Over het meerdere moet je Box 2 belasting (aanmerkelijk belangheffing) betalen. Dit is in 2023 26,9%. 

Moeten ondernemers leningen uit hun BV per se aflossen tot onder die 7 ton-grens? 

“Niet per se. Als je meer hebt geleend, betaal je over het meerdere inkomstenbelasting. Als je dat accepteert, is er niks aan de hand. Wil je dat voorkomen, dan moet je je schuld aan je BV verlagen tot onder de grens van € 700.000,-. Dat kan op meerdere manieren. Allereerst kun je je schulden aan je BV verlagen door je lening geheel of gedeeltelijk af te lossen. Wil je toch meer geld uit je BV halen, dan kan dat in de vorm van dividend – uiteraard mits je daarvoor genoeg reserves hebt. Je betaalt er dan wel de gebruikelijke dividendbelasting over. De derde optie is herfinancieren met externe financiering. Zo verlaag je je schuld aan de eigen BV en heeft die weer extra liquiditeit.” 

Wat kan Mogelijk daarin betekenen?

“Veel DGA’s hebben van hun BV geleend voor de aankoop van vastgoed in privé. Voor hen is het een goede optie om deze leningen over te sluiten naar Mogelijk. Mogelijk denkt echt mee.” 

Hoe is dat voordelig/handig/slim?

“Naast dat je op deze manier stappen zet om te voldoen aan de schuldengrens komt er ook veel liquiditeit vrij. De BV beschikt weer over de gelden die voorheen uitgeleend waren en heeft weer ruimte voor nieuwe investeringen of beleggingen.” 

Kan dat in specifieke gevallen zelfs voordeliger uitpakken dan de lening bij je eigen BV? 

“Zeker. Het voordeel van lenen bij je eigen BV is dat je de rente aan je eigen onderneming betaalt in plaats van aan een financier. Hoewel de BV wat belasting betaalt over de rentebaten blijft er toch een bedrag over dat anders ten gunste was gekomen van een derde. Nadeel van lenen bij je eigen BV is dat het een flink deel van je ondernemerskapitaal vastlegt. Daar kun je dan dus niet mee ondernemen in de BV. Sluit je de lening over bij een externe financier, dan kan de onderneming met dit vrijgekomen kapitaal weer opnieuw investeren. Als het rendement daarvan hoger is dan de kosten van een externe financiering, is dit netto gunstiger.” 

Wat kan ik als ondernemer concreet doen om het te gaan regelen? 

“Vaak beginnen dit soort zaken met je accountant of fiscalist. Zij kunnen een DGA het best adviseren over de voor hen gunstigste route. Als herfinanciering van vastgoed een goede optie is dan kan ik aanraden, wellicht met ondersteuning van je adviseur, met Mogelijk in gesprek te gaan.