Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

'Waarom geld lenen een goed idee kan zijn'

René van de Graaf (managing partner Credion Friesland) legt uit waarom geld lenen best een goed idee kan zijn.

René van de Graaf is managing partner bij Credion Friesland; Financial Engineers voor ambitieuze ondernemers in het MKB. Hij assisteert ondernemers bij het vinden van financiering. Met deskundig advies en dankzij samenwerking met partijen als Mogelijk weet hij de meest passende oplossing te vinden voor ondernemers. "En, dankzij intensieve samenwerking met partijen als Mogelijk, ook tegen aantrekkelijke voorwaarden”, voegt René hieraan toe. We bellen met René op zijn kantoor in Leeuwarden en stellen hem de vraag: waarom zou je als ondernemer of belegger eigenlijk geld willen lenen voor je vastgoed?

Ik ken ondernemers die genoeg geld hebben om een pand zelf te kopen. Waarom zouden zij geld lenen voor hun vastgoed?

“Die vraag krijg ik wel vaker. Bijvoorbeeld wanneer een onderneming van de ene generatie overgaat op de andere. De hypotheek op het pand is dan al afbetaald en dat houdt de nieuwe eigenaar dan graag zo. Lekker lage lasten, zou je denken. Maar zo eenvoudig is het niet. Eigenlijk durf ik wel te stellen dat eigen geld in stenen dood kapitaal is voor een ondernemer.”

Dood kapitaal? Kun je dat toelichten?

“Wanneer er eigen vermogen in je eigen pand zit, levert dat niets op. Hooguit drukt het de kosten. Maar als ondernemer wil je dat je geld gaat werken voor je. Het is dus vaak aantrekkelijker om de waarde van het pand als onderpand te geven voor een lening wat voor jou liquide middelen vrijmaakt dat je kunt inzetten als werkkapitaal.”

Heb je daar een voorbeeld van?

“Neem een fietsenwinkel bijvoorbeeld die wij onlangs hielpen. Het geld zat vast in het pand. Er was geen geld om te investeren in groei, innovatie, marketing, uitbreiding van het assortiment, een nieuw interieur etc.. Een lening krijg je niet makkelijk voor dat soort investeringen. Maar een hypotheek op het vastgoed was wel mogelijk. De waarde ervan is immers objectief vast te stellen. Daarmee kwam geld vrij voor de aanschaf van extra fietsen en draait de zaak prima.”

Hoe zit dat voor vastgoedbeleggers? Geen kosten aan rente betekent toch een hoger rendement?

“Ja, strikt genomen heb je gelijk. Maar ook als belegger wil je misschien groeien. Doet een goede kans zich voor, dan wil je een ander pand aanschaffen. Aangezien geen enkele financier 100% van de waarde financiert, zul je altijd eigen vermogen mee moeten brengen. Dat moet je dan niet allemaal in één pand hebben zitten. Je zult het vermogen dat je hebt ook vanuit risico-oogpunt liever willen spreiden over meerdere beleggingen.”

Wat kan Mogelijk voor jouw klanten betekenen hierbij?

“Mogelijk biedt ondernemers over het algemeen veel flexibiliteit. Waar banken erg kritisch kijken naar de historische cijfers van een onderneming en de solvabiliteit, kijkt Mogelijk primair naar de waarde van het vastgoed. Dat biedt vooral aan starters en bij overnames meer mogelijkheden. Dus we brengen met regelmaat klanten onder bij Mogelijk.

Foto: René van de Graaf (links op de foto ) samen met zakelijk partner Ronald Seinen.