Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Waarom de vastgoedmarkt nu helemaal vastloopt

Van een jubelstemming tot mineur. Het sentiment in vastgoedland is snel aan het omslaan. De vraag van deze week: hoe gaat de vastgoedmarkt zich de komende maanden ontwikkelen? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter buigen zich over dit vraagstuk met Erik Langens, executive director van vastgoedadviseur CBRE.

Door de enorm gestegen kosten en krapte op de arbeidsmarkt was het voor de ontwikkelaars al heel lastig om projecten te realiseren. Daar komt nu de inflatie en vooral de grote rentestijging bij, waardoor het ook voor beleggers moeilijk wordt. Hierdoor stopt de keten en valt de markt stil. Toch ziet Erik Langens een positieve tendens. “Institutionele beleggers hebben een mandje dat voor 50% uit beursaandelen en voor 50% uit vastgoed bestaat. Nu de aandelen zakken, worden zij gedwongen vastgoed te verkopen om hun mandje in evenwicht te houden. Dat leidt tot afwaardering, waardoor het voor andere beleggers weer aantrekkelijk wordt om in vastgoed te investeren.”

Luister de hele podcast

Rente

“Alles komt samen bij de rente” legt Erik uit. “Het was absurd dat we het afgelopen decennium rente moesten betalen voor het geld dat we bij de bank hadden staan. Historisch gezien is de rente nu nog steeds erg laag. Het is goed dat we weer gaan betalen voor geld dat we lenen, maar waar de rentestand eindigt is lastig te voorspellen.”

“Ontwikkelaars kunnen op dit moment niks. Kijk naar de woningmarkt: de regelgeving wordt nog verder aangescherpt, en de kosten en de rentestand gaan omhoog. Met name buitenlandse beleggers krijgen koudwatervrees. Zij zijn gebaat bij duidelijkheid, bij een overheid met een visie voor een langere periode. Dat is op dit moment bepaald niet het geval. Wat vandaag de regel is, kan morgen veranderen”, aldus Erik.

Perfect storm

Volgens Maarten de Gruyter zitten we in een ‘perfect storm’. “Aan de ene kant hebben we te maken met inflatie en hoge rente, aan de andere kant met een overheid die van alles wil. Waar de overheid beleggers zou moeten stimuleren om te investeren, doen ze precies het tegenovergestelde. Nieuwbouwprojecten moeten voldoen aan de 40-40-20 eis: 40% sociale woningen, 40% middenhuur en 20% vrije sector. Dat betekent dat de winst uit de bovenste 20% behaald moet worden en dat is onmogelijk. Geen ontwikkelaar krijgt zo zijn businessmodel rond.” “Om de markt weer stabiel te maken, moet de regelgeving worden aangepast aan de rendementseisen voor beleggers,” vindt Erik. “Ga terug naar het oude systeem van residuele grondwaarde en bovenal: wees duidelijk!”

Mogelijk voor u

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk.