Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Vermogende investeerders verstrekken hypotheken aan ondernemers

Bedrijven die op zoek zijn naar een financier voor hun zakelijke vastgoed kunnen sinds kort terecht bij een nieuw initiatief. Mogelijk, zoals het bedrijf heet, brengt particuliere beleggers en ondernemers die vastgoed willen kopen of herfinancieren bij elkaar.

Alternatieve hypotheek voor vastgoed, gefinancierd door investeerders

Maarten Rövekamp is een van de oprichters van Mogelijk. Rövekamp merkte dat de partijen waarvoor hij bedrijfspanden realiseert, steeds moeilijker aan bankfinanciering konden komen. ‘Banken financieren vooral de grote projecten boven de € 1 miljoen. Het verstrekken van hypotheken voor vastgoed van een paar ton kost hen te veel tijd en levert relatief weinig op met deze lage rente.’ 

Tegelijkertijd doet de lage rente vermogende investeerders op zoek gaan naar alternatieve manieren om rendement te maken. ‘Er is veel liquiditeit in de markt’ zegt Rövekamp. Hij belooft beleggers een rendement tussen de 4,5% en 6% en regelt de administratie en het innen van rente en aflossing. Het verstrekken van een zakelijke hypotheek is minder risicovol dan beleggen in bedrijfspanden, aldus Rövekamp. Er zijn behoorlijk veel gebieden waar er een overschot is aan dit type vastgoed en de leegstand oploopt. ‘Een huurder kan zo vertrekken en dan zit je als belegger met een pand dat je misschien niet zo makkelijk meer verhuurd krijgt. Als een ondernemer zijn eigen pand koopt zal hij niet snel vertrekken.’ 

Vermogende particulieren verstrekken hypotheken

Zekerheid voor de investeerder maakt investeren in zakelijke hypotheek interessant

Mocht de hypotheeknemer failliet gaan, dan ligt het eerste hypotheekrecht bij de investeerder. Die zit dan wel met een pand dat mogelijk met een verlies verkocht moet worden. ‘Omdat de eigenaar van het te financieren vastgoed minimaal 15% eigen geld mee moet brengen en wij niet meer financieren dan 80% van de marktwaarde van het vastgoed is het risico op verlies bij een executieverkoop beperkt’ zegt Rövekamp. 

In korte tijd zijn 40 panden gefinancierd door zo’n 15 beleggers, goed voor een totaalbedrag van € 6 mln. Aan het einde van het jaar wil Rövekamp zo’n €10 mln aan financiering bemiddeld hebben. Alleen voor zakelijke panden worden hypotheken versterkt, voor eigen woningen heeft Mogelijk een vergunning van toezichthouder autoriteit Financiële Markten (AFM) nodig. 

Crowdfunding vs. één-op-één financiering van vastgoed

Het initiatief past in de trend dat steeds meer kredieten bij alternatieve geldverstrekkers dan de bank worden afgesloten. Recent heeft crowdfundingplatform Jungo toestemming gekregen van de AFM om hypotheken te verstrekken. Ook grote pensioenfondsen zijn op de hypotheekmarkt gedoken. De AFM en DNB kondigden begin deze maand aan dat nieuwkomers in de financiële wereld ruimere mogelijkheden krijgen om te experimenteren met innovatieve diensten en producten. Dat moet voor meer concurrentie, innovatie en lagere prijzen voor de consument leiden.

Bij Mogelijk wordt zakelijk onroerend goed gefinancierd door middel van een één-op-één financiering, waarbij één investeerder de zakelijke hypotheek van één ondernemer financiert. Het zijn daarbij niet de jaarcijfers, maar het onderpand dat doorslaggevend is voor de financiering van het beleggingspand, bedrijfspand of kantoorpand. Benieuwd hoe u uw vermogen kunt laten renderen? Lees meer over investeren in zakelijke hypotheken.  

Eva Rooijers werkt sinds 2013 bij Het Financieele Dagblad. Ze schrijft over vastgoed, infrastructuur en openbaar vervoer