Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Vastgoedmarkt 2024: dit zijn de kansen

Terwijl 2023 zijn uitdagingen bracht, zijn er lichtpuntjes aan de horizon voor de vastgoedmarkt in 2024. De stabilisatie van prijzen, een groeiende vraag naar duurzaamheid en de beschikbaarheid van liquiditeit bieden kansen voor vastgoedbeleggers. Ondanks de onzekerheden op het politieke toneel en de impact van regelgeving, kunnen de marktspelers zich opmaken voor een jaar waarin zij strategisch kunnen inspelen op de veranderende omstandigheden.

Het jaar 2023 was een turbulent jaar voor de vastgoedmarkt, met dalende rendementen door nieuwe regelgeving en verplichtingen voor duurzaamheid. Maarten Bouwhuis gaat in gesprek met co-auteur van het Basisboek Vastgoed Financiering Philip Zwart, Executive Director bij CBRE, en Tom Berkhout, hoogleraar Real Estate aan de Nyenrode Business Universiteit. Luister de podcast ‘Een blik op bedrijfsvastgoed’ waar zij hun visie op 2024 delen.

Dynamische markt smeekt om voorspellingen

Philip Zwart benadrukt dat 2023 anders was dan voorgaande jaren, met aanzienlijke dalingen in investeringsvolumes. Waar Nederland voorheen jaarlijks kon rekenen op investeringen van 20 tot 22 miljard euro in totaal aan vastgoed, bedroeg het volume vorig jaar slechts 16,8 miljard euro. Een daling van 50 tot 60%, die volgens Zwart toe te schrijven is aan zowel waardedalingen als een afname van transacties. Tom Berkhout voegt toe dat de vastgoedmarkt een soort fragmentatiebom heeft ondergaan, met stijgende inflatie, rentetarieven en bouwkostenindex. Het resultaat is een dynamische markt die smeekt om analyse en voorspellingen voor de toekomst.

Duurzame kantoren kansrijk

In de zoektocht naar positieve signalen wijst Philip Zwart op de kantorenmarkt, waar hoewel transacties aanzienlijk zijn afgenomen, er kansen liggen voor duurzame kantoren. Berkhout merkt op dat hybride werken de kantorenomgeving verandert, met de behoefte aan flexibele ruimtes.

Wat betreft de retailmarkt blijkt deze redelijk goed stand te houden, met minder waardedalingen dan andere sectoren. Zwart signaleert voorzichtig optimisme voor wie overweegt te investeren in de retail, afhankelijk van locatie en specifieke asset classes. De woningmarkt blijft een bron van onzekerheid. Internationale beleggers lijken vooralsnog terughoudend vanwege de onduidelijke regelgeving en aanzienlijke waardedalingen in grote woningpakketten.

Wilt u meer weten over de kansen in 2024 voor de vastgoedmarkt? Luister dan hier de podcast.