Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Vastgoed inspecteren met kunstmatige intelligentie

Woningcorporaties, verzekeraars en energiebedrijven hoeven de deur niet meer uit voor het inspecteren van vastgoed. Dat kan nu met kunstmatige intelligentie. De vraag van deze week: hoe steekt dat in elkaar? Maarten Bouwhuis en Joëlle Lokhorst vragen Dirk Huiberts, co-founder van Spotr.ai, om uitleg.

“Vroeger reed je langs een pand, ging je dat onderzoeken en nam je foto’s”, legt Dirk Huiberts uit. “Wij verzamelen alle foto’s van het internet. Denk aan foto’s vanuit vliegtuigen en satellieten, maar ook via Google Streetview. Deze foto’s stellen we op een platform beschikbaar voor onze klanten. Vervolgens kunnen we dit analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie. We zien dan of er scheuren in het metselwerk zitten of bladeren in de goot, maar ook of er zonnepanelen zijn aangebracht. Door dat automatisch te labelen, genereren we strategisch inzicht in het pand.”

Verzekeraars

Deze informatie kan voor verzekeraars van belang zijn. De aanwezigheid van bladeren in de goot verhoogt bijvoorbeeld de kans op lekkage. Met deze kennis kan een verzekeraar de hoogte van de premie beter vaststellen. “Wij werken voor een verzekeringsbedrijf in Zweden dat gemiddeld één keer in de 27 jaar zijn gebouwen inspecteert. In zo’n tijdspanne kunnen boerenbedrijven behoorlijk veranderen: er worden schuurtjes bijgebouwd en opslaghallen worden kippenschuren. De polis die op dat gebouw rust wordt alleen niet aangepast. Wij kunnen zo’n pand jaarlijks in de gaten houden, en dat is ook in het belang van de ondernemer. Als een schuur afbrandt, is hij niet verzekerd op basis van zijn oude polis, en krijgt hij dus niets uitgekeerd.”

Eerlijk onderhoud door AI

Naarmate de schaal toeneemt, neemt ook de waarde van deze manier van werken toe. “Eén inspecteur kan één woning heel goed in kaart brengen, beter dan wij ooit zullen kunnen met kunstmatige intelligentie. Maar doe je dat op acht miljoen woningen in Nederland, is dat voor een inspecteur volstrekt onmogelijk. Voor woningcorporaties geldt vaak dat zij pas een inspecteur sturen wanneer er de nodige klachten binnenkomen. Hoe meer mensen er klagen, hoe meer maatregelen je aangeboden krijgt. De andere kant van de medaille is dat mensen die niet klagen nooit een nieuwe keuken zullen krijgen. Artificial intelligence kan helpen om het onderhoud aan woningen eerlijker te laten plaatsvinden.”

Tool voor banken

“Ook voor banken kunnen wij deze tool goed inzetten. Bij de overname van een hypotheekportefeuille is snelheid geboden, en is het niet mogelijk alle panden te inspecteren. Toch wil een bank graag weten wat de kwaliteit is van wat ze inkopen. Dat soort transacties kunnen wij heel goed begeleiden. Wij scannen de gebouwen in no time in en de bank kan controleren of het vastgoed dat zij inkopen daadwerkelijk is wat zij op papier krijgen.

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de aflevering