Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Reacties op de woningmarktplannen in het regeerakkoord

Optoppen, straatje erbij, transformeren en inzetten op snellere vergunningsprocedures. Zo wil het nieuwe kabinet de woningnood in Nederland tegengaan. 

Deze aflevering in het kort:

⇨ Wat wil het nieuwe kabinet met de woningmarkt?
⇨ De eerste reacties van Maarten de Gruyter en Peter Boelhouwer
⇨ Matthijs Niermeijer over de miljardenclaim voor verhuurders

In het nieuwe regeerakkoord lezen we dat 100.000 woningen per jaar het doel blijft. Daarvoor wil het nieuwe kabinet vanaf 2025 elk jaar 1,5 miljard euro uittrekken, waarvan 500 miljoen is bestemd voor infrastructuur. Verder krijgen corporaties meer ruimte en blijft de hypotheekrenteaftrek ongemoeid. Maarten de Gruyter én Peter Boelhouwer laten hun licht schijnen op het nieuwe regeerakkoord, met als belangrijkste vraag: hoe haalbaar zijn de woningmarktplannen van het nieuwe kabinet?

Miljardenclaim voor grote verhuurders

Verder praten we in deze uitzending over een kwestie die de vastgoedwereld momenteel op zijn grondvesten doet schudden: de miljardenclaim die verhuurders van vrije sectorwoningen boven het hoofd hangt. De hele zaak draait om de jaarlijkse huurverhoging. Het is gebruikelijk in de markt om de huur jaarlijks mee te laten stijgen met de inflatie, plus een opslag. Deze opslag verschilt per verhuurder en varieert van 3 tot 5 procent van de maandhuur. 

Vastgoedadvocaat Matthijs Niermeijer

Verschillende kantonrechters hebben bepaald dat deze rekenwijze in strijd is met Europese consumentenbeschermingsregels. Het is nu wachten op een uitspraak van de Hoge Raad. Als die deze vonnissen in stand houdt, dan dreigt voor deze verhuurders een financiële strop. CBRE heeft uitgerekend dat dit bedrag kan oplopen tot 6,4 miljard euro. Volgens de voorzitter van de branchevereniging voor institutionele beleggers, Wim Wensing, kunnen dergelijke terugbetalingen grote financiële gevolgen hebben. We beschouwen deze kwestie met vastgoedadvocaat Matthijs Niermeijer, van Pharos Advocaten. Hoe reëel is het scenario dat het inderdaad tot grote claims gaat komen?

Luister de aflevering