Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

"Om rust en differentiatie aan te brengen, bouwen we een hypotheekportefeuille op"

De Dennenborgh Group uit Soest bestaat uit een aantal vennootschappen die zich bezighouden met het beleggen van een familievermogen, puur als eindbelegger en risicodrager van projecten. Het particuliere investeringsfonds werd in 1988 opgericht en is voornamelijk gespecialiseerd in investeringen in commercieel verhuurd onroerend goed. Sinds vorig jaar investeert het fonds daarnaast in zakelijke hypotheken van Mogelijk. Controller Berna Brouwer legt uit waarom.

Investeren in commercieel verhuurd onroerend goed en alles wat bij het beheer komt kijken, wordt bij Dennenborgh in eigen beheer gedaan door een klein team. Zes vaste medewerkers nemen de algehele coördinatie rondom de portefeuille van Dennenborgh op zich, waaronder een makelaar voor het commerciële beheer en bouwkundigen voor het onderhoud van de panden. Daaromheen is een schil van zzp’ers gevormd die projecten begeleiden en nieuwbouw aansturen. Dennenborgh is continu op zoek naar nieuwe beleggingsobjecten. “Onze portefeuille is in 35 jaar opgebouwd”, legt Berna uit. “We hebben een gezonde maandelijkse cashflow. Om rust en differentiatie in de portefeuille te brengen, wenden wij een deel van de cashflow aan om een hypotheekportefeuille op te bouwen. Via ons netwerk zijn we bij Mogelijk terechtgekomen.”

Nieuwbouw in Veenendaal

Dennenborgh kreeg van Mogelijk de aanbieding om een nieuwbouwpand te financieren. Dennenborgh is zelf al vrij actief met nieuwbouwprojecten. “De markt en de specifieke locatie waren ons bekend. We hebben een optie genomen op de financiering van het te bouwen kantoorpand en een gesprek gehad met de ondernemer dat heel plezierig verliep. Om het verhaal erachter te horen, het hoe en waarom, spreken we altijd een op een af met de betrokkenen op de locatie of bij het pand dat gefinancierd moet worden. We vinden het belangrijk om te weten met wie we in zee gaan; je gaat uiteindelijk een langdurige relatie met elkaar aan. De locatie sprak ons aan, de debiteur sprak ons aan en het bedrag paste ons.”

Langetermijnvisie

De eerste transactie die Dennenborgh via Mogelijk sloot, vond medio 2018 plaats. “Het is allemaal dankzij internet ontstaan. Voorheen stalden wij liquiditeit bij banken op een depositorekening, geld dat de bank vervolgens uitzette in diverse leningen. Het platform van Mogelijk heeft de taak van de bank overgenomen en brengt zo de twee partijen direct met elkaar in contact. De ondernemer die niet terecht kan bij de bank en de investeerder die de liquiditeit heeft en kiest voor investeren voor de lange termijn. Want bij Mogelijk kies je er in principe voor om je geld twintig jaar vast te zetten. Wij hebben een duidelijke langetermijnvisie, dus dat past goed. Als je je geld toch eerder liquide wilt maken, is er de optie om de post weer aan te bieden via Mogelijk. Voor een bepaalde doelgroep is dit een hele mooie manier om geld veilig en netjes weg te zetten tegen een goed rendement.”

Eerste hypotheekrecht

“Het komt regelmatig voor dat we Mogelijk aanbevelen aan andere investeerders. Mogelijk onderscheidt zich door de investeerder direct de eerste hypotheekrechten op het object te geven, terwijl je bij andere aanbieders een obligatie in een fonds koopt en het fonds het eerste hypotheekrecht heeft. Dan zit er een schakel tussen, dat vinden wij een nadeel. Het betekent wel dat je met substantiële bedragen in de markt moet zijn, met een investering van € 20.000 kom je niet weg. Het is een mooi concept en een gat in de markt nu.”