Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

NVM zoekt derde aandeelhouder Funda

Onno Hoes is alweer tweeëneenhalf jaar voorzitter van de NVM. Never a dull moment in de woningmarkt: prijzen die de markt uit gieren, gedoe om vriendjespolitiek door makelaars en een stevig robbertje vechten om Funda.  De vraag van deze week: in welke richting koerst Onno Hoes met zijn NVM? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter bespreken dit met hem.

Onno Hoes constateert dat de oorlog in Oekraïne een grotere impact heeft op het sentiment in de woningmarkt dan corona twee jaar geleden. “Mensen zijn onzeker over hoe de economie zich gaat ontwikkelen en over inflatie op de huizenmarkt. Daar komt nog eens de rentestijging bij. Het grote probleem dat hierachter zit is het tekort aan woningen. Dit wordt nog verergerd door de toeloop van vluchtelingen en Oekraïners, waardoor de druk op de woningmarkt nog verder oploopt.”

Luister de hele podcast

[banner 665]

Klachten over makelaars

De Vereniging Eigen Huis heeft vorig jaar een meldpunt opgericht waar mensen met klachten over makelaars terecht konden. In twee maanden tijd kwamen er 600 serieuze klachten binnen over vriendjespolitiek bij makelaars. Onno Hoes schrikt daar niet zo van. “Het is een overspannen markt waarin enorm wordt overboden, en het proces is niet altijd transparant. Er wordt nu hard aan gewerkt om dat inzichtelijker te maken, maar je kunt niet iedere verkoper verplichten een biedlogboek bij te houden.

Inzicht in biedingen

Maarten Bouwhuis is er wel voorstander van om inzicht in de biedingen te verschaffen. “Stel, iemand heeft het hoogste bod uitgebracht. Die moet het huis dus kunnen kopen. Doordat hij nadat de biedingstermijn is verstreken alsnog wordt overboden, kan hij toch achter het net komen te vissen. Het is dan aan de verkoper om te zeggen: dit is moreel niet juist, ik verkoop mijn huis aan de eerste met het hoogste bod.” Onno Hoes brengt daar tegenin dat dit alleen kan worden voorkomen als de overheid dit gaat reguleren. “Het is echter niet aan de overheid om moraal op te leggen.”

Derde aandeelhouder voor Funda

De aankoop van een huis begint bijna altijd op Funda. Er gaan stemmen op om de functionaliteit van Funda uit te breiden naar een one-stop-platform, waarin bijvoorbeeld ook hypotheekadviezen kunnen worden aangevraagd. Dat zou betekenen dat er naast de NVM en een paar oorspronkelijke oprichters een derde aandeelhouder bij zou komen. De NVM is bereid om aandelen te verkopen aan een partij die zulke functionaliteit kan leveren. Gaat dat dan niet ten koste van het businessmodel van de makelaars? Onno Hoes is daar niet zo bang voor. “Je kunt je afvragen of het huidige businessmodel ook het businessmodel over tien jaar moet zijn. Bezichtigingen zijn tijdens corona grotendeels online gedaan, wat voor die tijd het exclusieve terrein van makelaars was. Zij hebben geleerd klanten op een andere manier te verleiden. Openstaan voor nieuwe ideeën kan heel goed uitpakken.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.