Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

NVM business: grote vraag naar energiezuinig kantoor

Bedrijven zijn massaal op zoek naar moderne en energiezuinige kantoren op een goed bereikbare locatie. Daarvan zijn er de laatste maanden steeds minder beschikbaar, zo staat te lezen in de sectoranalyse van NVM Business, Stand van zaken Kantorenmarkt 2023. De vraag van deze aflevering: wat is er aan de hand in de markt voor commercieel vastgoed? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken hierover met Sander Heidinga, voorzitter van NVM Business en als partner verbonden aan KRK Makelaars.

“Het afgelopen kwartaal is het duidelijk minder gegaan in de kantorenmarkt”, vertelt Sander Heidenga. “De hoeveelheid nieuwe huurders en het aantal beleggingstransacties zijn flink achteruitgegaan. Er is nog steeds leegstand, maar veel organisaties kijken de kat uit de boom. Er is een tekort aan goede en duurzame panden, en met name de grotere organisaties zijn niet van plan te investeren in een verhuizing naar een mindere locatie. Dus blijven zij zitten op hun huidige locatie, met als gevolg dat er minder dynamiek is in de markt. Op de Zuidas is wel het een en ander in ontwikkeling, maar dat is wel de top van de kantorenmarkt wat betreft het prijsniveau.”

Kosten en opbrengsten

Maarten de Gruyter constateert dat de kosten en opbrengsten in de woningbouw niet meer in evenwicht zijn, en dat geldt ook voor de kantorenmarkt. “Het is onmogelijk om je businesscase rond te rekenen”, aldus Maarten. “Door de gestegen rente en de opgelopen bouwkosten zijn de kosten zo hoog dat een huurder het niet gaat betalen. De leegstand is ongeveer 6%, dus daar zit nog wel ruimte. Het probleem is wel dat het niet langer mogelijk is een slag te maken in nieuwe en duurzame kantoren. Daardoor komt de concurrentiepositie met het buitenland in gevaar.”

Thuiswerken

Sinds corona zijn mensen vaker thuis aan het werk. Is het dan nog wel noodzakelijk om kantorenpanden bij te bouwen? “Natuurlijk is het goed dat mensen thuis kunnen werken”, merkt Sander op. “Maar het moet niet zo zijn dat mensen helemaal niet meer naar kantoor komen, hun eigen ding gaan doen en niet meer in een team werken. Dat gaat ten koste van de creativiteit in de organisatie.”

Energiezuinige kantoren

Volgens NVM Business zetten makelaars alleen nog maar zoekacties uit naar energiezuinige kantoren. Naast de gestegen energieprijzen werkt ook de hoge inflatie door in de kostenstijging van de kantoorhuurders. De meeste huurcontracten volgen de consumentenprijsindex, de CPI. Een groot deel van de kantooreigenaren bracht de inflatie begin dit jaar volledig in rekening bij de gebruiker. De meesten van hen moesten dat wel slikken omdat er geen alternatieve huisvestingsmogelijkheden zijn.

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de aflevering