Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Liquide reservering vormt belangrijke zekerheid voor investeerders

Ruim 5 ton liquide saldo; dat bedrag staat vast op de rekening bij Mogelijk Plus. Dit liquide saldo dient ter dekking van de overname van het debiteurenrisico op de maandelijkse rente- en aflossingsbetaling. Zo weet de investeerder zeker dat hij of zij hoe dan ook maandelijks rente en aflossing ontvangt, ook als de debiteur onverhoopt niet betaalt. Maarten Rövekamp, partner bij Mogelijk, vertelt hoe dat zit.

Minimum aan gedoe en risico’s

“Mogelijk is opgericht om vastgoedfinancieringen voor ondernemers mogelijk te maken”, vertelt Maarten. “Waar banken voor de ‘kleinere’ bedragen en voor startende ondernemers lang niet alles willen financieren, bieden wij kansen. Dat kunnen we alleen dankzij ons netwerk van bijna 2.000 private investeerders. Dat zijn veelal (oud-)ondernemers die een vermogen hebben opgebouwd en willen investeren zonder veel gedoe en zonder al te veel risico’s.”

Iedere maand betaling aan investeerder

“De overname van het debiteurenrisico houdt voor de investeerder concreet in dat hij of zij altijd iedere eerste werkdag van de maand de rente en aflossing op de rekening heeft staan”, vertelt Maarten. “De investeerder hoeft bij het selecteren van een propositie zich dus minder druk te maken over de financiële positie van de debiteur. Om eventuele wanbetaling op te vangen houden wij een liquide buffer aan van tussen de 20 en 25% van het totale bedrag dat wij maandelijks automatisch incasseren. Op dit moment bedraagt de buffer €550.000,-

Debiteurenrisico voor Mogelijk

Mogelijk betaalt dus rente en aflossing uit aan de investeerders en zorgt zelf via automatische incasso dat het geld van de geldnemers wordt geïnd. “Dit doen we op de laatste werkdag van de maand. In de meeste gevallen gaat dat iedere maand goed”, weet Maarten uit ervaring. “Mocht het onverhoopt een keer niet lukken, dan krijgt de investeerder gewoon zijn geld en manen wij de geldnemer aan.” Voor het overschrijden van de betalingstermijn heeft Mogelijk een boete van € 150,- tot € 250,-. “Dat is vooral bedoeld als stimulans”, vertelt Maarten. “Wij doneren de boetebedragen ieder jaar aan onze drie goede doelen: Stichting Jarige Job, Stichting Rupingh en Joy for Children .”

Altijd een oplossing

Als wanbetaling zo zeldzaam is, is een liquide reservering van 20 tot 25% ten opzichte van het maandelijkse incassobedrag dan niet erg ruim? “Liever iets te ruim, dan in de problemen komen als er onverwacht iets gebeurt”, is Maarten van mening. “Neem de uitdagingen die ondernemers ondervinden door lockdowns en andere coronamaatregelen. Dat soort situaties moet je wel op kunnen vangen. Maar natuurlijk zullen we bij er Mogelijk alles aan doen om in moeilijke tijden met ondernemers mee te denken en oplossingen te bieden.

Vijf zekerheden voor investeerders

Nog even op een rij wat de 5 zekerheden voor de investeerder inhouden:

  • Het eerste recht van hypotheek.
  • Een debiteur die privé meetekent.
  • Een eigen bijdrage van de debiteur (een loan-to-value van max. 85%, vaak lager).
  • Een secundaire opstalverzekering.
  • En –tot slot– overname van het debiteurenrisico door Mogelijk. Hier is de liquide reservering een onderdeel van.

Meer weten over de liquide reservering? Bekijk de meest actuele omvang van de reservering.

Energie en dynamiek in de Mogelijk-stand

Annemieke Schoonderwoerd blikt terug op de PROVADA

Persoonlijk contact staat bij Mogelijk hoog in het vaandel. Het is dan ook niet voor niets dat een groot Mogelijk-team in oktober op vastgoedbeurs PROVADA heeft doorgebracht. “De dagen zijn erg intensief geweest, maar ontzettend leuk,” zegt Annemieke Schoonderwoerd, een van de drie grondleggers van Mogelijk. “Er hing een enorme positieve energie het was geweldig om bestaande en nieuwe klanten fysiek te ontmoeten.”

Bekijk hier een impressie van de stand van Mogelijk

De PROVADA 2022 vindt plaats op 14, 15 en juni in de RAI in Amsterdam.