Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Leidt zelfbouw tot meer betaalbare woningen?

Een nieuw huis kopen en zelf de baas blijven over het ontwerp, de uitvoering en het budget. De vraag van deze week gaat over zelfbouwprojecten. Hoe werkt dat eigenlijk? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter gaan hierover in gesprek met Marnix Norder. Hij is medeoprichter van Steenvlinder, een bedrijf dat mensen in staat stelt hun eigen woningen te bouwen.

Zelf bepalen hoeveel kamers je nieuwe woning krijgt. Of nog een stap verder: een kavel waarop je binnen de gestelde kaders je eigen huis mag vormgeven. Steenvlinder realiseert dat in scholen, in kerken en in oude kantoren, maar nieuwbouw behoort ook tot de mogelijkheden. Mensen ontwerpen hun woning en kunnen dat met vrienden en familie zelf bouwen. Het gaat hierbij om koopwoningen uit alle segmenten, met af en toe een huurwoning. Steenvlinder is een commercieel bedrijf maar met een maatschappelijke opvatting.

Betaalbare woningen

“Als PvdA-wethouder in Den Haag zag ik hoe moeilijk het was om aan een betaalbare woning te komen, en dat is alleen maar ingewikkelder geworden. Door zelfbouw creëer je niet alleen een eigen identiteit, maar wordt het ook betaalbaar. In de gekte van de afgelopen periode was het wel lastig om het product aan te blijven bieden. De prijzen schoten omhoog.”

Het proces van zelfbouw

In Wageningen heeft Steenvlinder een stuk grond in eigendom waarop 240 woningen moeten verrijzen. Hoe gaat zo’n proces in zijn werk? “Deze week vragen wij de inwoners en de gemeente om met ons mee te denken: wat zouden jullie willen? Dat leidt uiteindelijk tot een plan voor betaalbare woningen. Mensen gaan die vervolgens zelf bouwen op een kavel of in een casco dat wij neerzetten. Bij geschakelde woningen zorgen wij ook voor de juridische aspecten om onenigheid tussen buren te voorkomen. Bij gestapelde woningen zetten wij het casco neer en is het aan de bewoners om het naar eigen inzicht af te bouwen. Met name in de afbouw valt veel winst te behalen. Je kunt een keuken ook van Marktplaats halen in plaats van een dure keuken nieuw aan te schaffen.”

Duurzaamheid

Bij zelfbouw mag degene die het gaat bouwen zelf bepalen hoe duurzaam zijn woning wordt. Heeft Steenvlinder daar wat in de melk te brokkelen? “Het blijkt dat zelfbouwers eigenlijk altijd voor duurzaam gaan. Een bestaand pand verduurzaken is vele malen duurder dan wanneer je dit aspect bij het ontwerp al meeneemt. Het probleem is vaak dat de kennis ontbreekt. Wij helpen mensen daarbij, bijvoorbeeld door thema-avonden met een deskundige te beleggen. Op die manier ontstaat er een community waarin mensen elkaar gaan adviseren.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de podcast