Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Jakarta en Miami dreigen te verzuipen

Hoe bescherm je een stad aan de kust tegen grote stormen en opkomend water? Nu het klimaat aan het veranderen is, wordt die vraag steeds relevanter. 

Deze aflevering in het kort:

⇨ Jakarta is aan het verzakken
⇨ De waterproblemen in Miami
⇨ De stormvloedkering in New York

Piet Dircke is global advisor Climate Adaptation bij Arcadis. Het bedrijf is op tal van plekken in de wereld betrokken bij watervraagstukken. In Nederland hadden we in januari nog last van natte voeten. Maar er zijn steden in de wereld waar de situatie pas echt nijpend is. Daar is het simpelweg wachten op het moment waarop de boel onder water komt te staan. 

> Luister ook: wat doen overstromingen met de waarde van je huis of bedrijfspand?

Jakarta is zo’n noodgeval, daar zakt de bodem met 25 centimeter per jaar. Ook in Miami is de situatie nijpend. De stad is gebouwd op poreus kalksteen. Bij hoge waterstanden komt  het water soms al midden in de stad via straatputten omhoog. ‘De Hollandse oplossingen zoals dijken en stormvloedkeringen helpen hier niet’, vertelt Dircke. Ondertussen wordt er in deze regio volop doorgebouwd. Verder vertelt hij over het deltaplan van Arcadis in Manhatten.

> Luister ook: Deze Nederlander bouwt aan een klimaatbestendig New York

Meer hypotheekaanvragen

Maarten de Gruyter vertelt over het aantal hypotheekaanvragen door starters. Dat waren er de afgelopen maand opvallend veel, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. In vergelijking met een jaar eerder was het aantal aanvragen 30 procent hoger. Ook wordt er in diverse regio’s alweer volop overboden.

Luister de aflevering