Fonds 10 nog geopend tot en met 12 juli. Lees hier meer of meld u direct aan
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Hoe kunnen we de woningmarkt repareren?

Tom Jessen en Maarten de Gruijter gaan in de podcast Vastgoed Gezocht met D66-politicus Faissal Boulakjar en hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft Peter Boelhouwer in gesprek over de vastgelopen woningmarkt. Hoe krijgen we de boel weer in beweging?

D66-politicus Faissal Boulakjar stelt dat de focus niet uitsluitend op nieuwbouw moet liggen, maar ook op het ombouwen van bestaande gebouwen. In een tijd waarin veel jongeren gedwongen thuis blijven wonen, pleit D66 voor het efficiënt gebruik van de bestaande woningvoorraad. Het ombouwen van kantoren tot starterswoningen en het benutten van lege vierkante meters in bestaande woningen worden gezien als concrete oplossingen om op korte termijn woningen toe te voegen. Denk aan het plaatsen van een verdieping boven op een woning. Op deze manier zou je op korte termijn flink wat woonruimte kunnen toevoegen.

Splitsen van woningen

Hoogleraar Peter Boelhouwer benadrukt de potentie van transformatie, maar ziet uitdagingen bij de uitvoering ervan. “Het aantal woningen dat voortkomt uit transformatie is de laatste jaren gedaald. Een mogelijkheid is het splitsen van woningen om efficiënt gebruik te maken van de bestaande voorraad.” Maarten de Gruijter brengt een kritisch geluid naar voren over de bouwsnelheid in Nederland. “Langdurige procedures en overregulering belemmeren het bouwproces. Het probleem niet ligt bij bouwen of transformeren, maar bij het versnellen van het gehele proces van woningrealisatie.” Volgens hem moet dat echt aangepakt worden. Faissal Boulakjar brengt daar tegenin dat transformeren BTW-vrij kan tegen lagere kosten, er staan financiële impulsen vanuit het Rijk tegenover.

Transformatie en financieringsmogelijkheden

Bent u projectontwikkelaar en wilt u bijvoorbeeld een kantoor ombouwen naar woningen? Bij Mogelijk kunt u terecht voor de financiering van transformaties. De snelste manier om erachter te komen of wij u kunnen financieren, is door het doen van de quickscan op de site. In één minuut vult u uw gegevens in en u hoort binnen twee werkdagen of financiering mogelijk is.